Jämför Boendeförsäkring, spara tusenlappar.

Jämför hemförsäkring

- Priser direkt från bolagen, börja här!

Hyreshus

Jämför villaförsäkring

- Priser direkt från bolagen, börja här!

Villa
Boendeförsäkring är samlingsnamnet för hemförsäkring, villaförsäkring, fritidshusförsäkring och reseförsäkring. De allra flesta hushåll har en boendeförsäkring av något slag, men vad den täcker kan variera något. När du köper en bostad behöver du till exempel en boendeförsäkring för att vara skyddad mot inbrott och skador i hemmet. Din boendeförsäkring innehåller dessutom ofta reseförsäkring och allrisktillägg (även kallad drulleförsäkring).


Om hemförsäkring

En hemförsäkring är till för att skydda personer i ett hushåll från att drabbas ekonomiskt om de utsätts för en skada. Vi rekommenderar att du tecknar en hemförsäkring i en eller annan form – oavsett om man bor i villa, bostadsrätt eller hyresrätt. Boendeförsäkringen skyddar dig mot många oväntade skador både i och utanför hemmet. Hemförsäkringen innehåller flera olika typer av skydd. Många tänker på hemförsäkringen som något som enbart är till för att skydda dina saker om du råkar ut för inbrott, stöld, rån eller brand. Men till de viktigare delarna i hemförsäkringen hör också det juridiska skyddet, samt personskadeskyddet.

Det finns ingen skyldighet att ha en hemförsäkring i Sverige, men över 90 procent av alla svenskar har en hemförsäkring idag. Vissa har en kollektiv hemförsäkring via sitt fackförbund, medan andra tecknar privat försäkring.


Jämför boendeförsäkringar här på Insplanet.


Jämför hemförsäkringar

Här på Insplanet har du möjlighet att jämföra hemförsäkringar och ställa olika försäkringsbolags boendeförsäkringar sida vid sida för att göra ett val som passar dina önskemål och din plånbok.

Vi har uppdaterade prisuppgifter från en rad försäkringsbolag och erbjuder gratis hjälp till den som vill veta mer om vad som ingår i försäkringen samt råd om vilken försäkring som är lämplig för dig och din familj.


Fler boendeförsäkringar


Villaförsäkring

Du som bor i villa behöver en boendeförsäkring som sträcker sig längre än en traditionell hemförsäkring. Viktiga delar i en villaförsäkring försäkrar mot brand, skadegörelse och skadedjur. De flesta väljer att kombinera en renodlad villaförsäkring med en hemförsäkring och får därigenom ett heltäckande skydd både för allt inuti hemmet och för själva husbyggnaden.

Läs mer om villaförsäkring här.


Fritidshusförsäkring

Att försäkra sitt visstidsboende är viktigt. Du kan skaffa en fritidshusförsäkring som har samma grundläggande skydd som en traditionell villaförsäkring. Även de tillägg som du gör till en villaförsäkring – exempelvis allrisk byggnad, skogsförsäkring och utökad skadedjursförsäkring – finns också tillgängliga.

Läs mer om fritidshusförsäkring här.


Vad ingår i en boendeförsäkring?

En hemförsäkring är den mest grundläggande formen av boendeförsäkring och gäller vanligtvis för alla bosatta i ett och samma hushåll, om de lever under familjeliknande förhållanden. Det kan dock finnas undantag för personer i hushållet som inte är en del av familjen, till exempel samboende vänner eller hyresgäster. Huvuddelarna i en hemförsäkring är egendomsskydd, juridiskt skydd och personskadeskydd. I varje del ingår i sin tur ett antal underkategorier.

  • Egendomsskydd. I egendomsskyddet ingår skada till följd av stöld, bortaskydd, inbrott, skadegörelse och brand.
  • Juridiskt skydd. I det juridiska skyddet ingår momenten ansvarsskydd och rättsskydd.
  • Personskadeskydd. I personskadeskyddet ingår momenten rån- och överfallsskydd samt reseskydd.

Tillägg i hemförsäkringen

Det finns också ett antal tilläggsförsäkringar till hemförsäkringen. Dessa passar dem som vill ha ett extra skydd vid speciella händelser. De vanligaste av tilläggen är:


Att tänka på när du jämför boendeförsäkringar

Din boendeförsäkring kan ses som en grundförsäkring för dig själv, dina saker och din bostad. Därför är det viktigt att denna försäkring erbjuder dig största möjliga skydd till bästa möjliga pris. Även om boendeförsäkringen är en grundläggande försäkring kan pris och omfattning på det skydd som ingår variera mellan försäkringsbolagen.

Olika typer av bostäder behöver olika boendeförsäkringar. Det beror dels på att olika boendeformer är utsatta för olika risker, och dels på att du som bor i bostaden har olika mycket ansvar över fastigheten beroende på vilken ägandeform som gäller. Du som bor i bostadsrätt har till exempel den yttre fastigheten försäkrad av din bostadsrättsförening. På samma sätt skiljer sig försäkringens grundförutsättningar åt mellan exempelvis ett fritidshus och en hyresrätt.


Jämför innehållet i din boendeförsäkring

När du jämför försäkringsbolagens boendeförsäkringar är det viktigt att titta på vad som faktiskt ingår i de olika försäkringspaketen. Reser du mycket kan det vara en god idé att jämföra vilket försäkringsbolag som har mest generösa villkor för den del av boendeförsäkringen som berör resor.

Hos vissa försäkringsbolag ingår allriskförsäkringen, medan den hos andra måste väljas som tillägg. Att ha en allriskförsäkring kan vara ett smart val, eftersom den täcker in oväntade händelser i hemmet som klassas som olyckshändelser.

De flesta boendeförsäkringarna innehåller även en reseförsäkring. Längden på denna kan variera från bolag till bolag, men vanligtvis är den giltig upp till 45 dagar. Ska du ut på en längre resa behöver du därför teckna en kompletterande reseförsäkring.

Till toppen av sidan.


Hitta den billigaste boendeförsäkringen

Ingen vill betala mer än nödvändigt för sin försäkring. Men man får det man betalar för, precis som med alla andra försäkringar. Därför är det viktigt att inte bara jämföra priset, utan att också titta på vad som ingår i olika erbjudanden. Vissa boendeförsäkringar erbjuder ett betydligt mer heltäckande skydd än andra, så det är viktigt att du funderar på hur omfattande din boendeförsäkring behöver vara.

Priset på din boendeförsäkring räknas ut med hjälp av uppgifter om din adress, boyta, familjesituation och ålder med mera. Precis som med andra saker du försäkrar gäller att ju större, mer exklusivt eller skadeutsatt ditt boende är, desto högre blir din försäkringspremie. Du kan också påverka premien genom att exempelvis utrusta ditt hem med larm och installera säkerhetsdörrar. Hör med försäkringsbolaget för att ta reda på hur dessa åtgärder påverkar priset på din försäkring.


Jämför boendeförsäkringar

Försäkringsbolagens priser förändras med jämna mellanrum. Därför är det en god idé att kontinuerligt jämföra deras utbud och priser. Hos oss på Insplanet gör du enkelt en jämförelse mellan flera försäkringsbolag, helt kostnadsfritt.

Jämför boendeförsäkringar här.


Vanliga skador i bostaden


Vattenskador i hemmet

Vattenskador är bland de vanligaste skadorna som kan drabba din bostad. I de flesta boendeförsäkringar ingår skydd mot vattenskador. Det blir allt vanligare att undantag görs om vattenskador uppstått i våtutrymmen som exempelvis ditt badrum.

Skyddet mot vattenskador på ytskikten i ditt hem ligger under villa-, bostadsrätts- eller hyresrättsförsäkringen medan skador på lösöre regleras genom din hemförsäkring. Med ytskikt menas exempelvis parkettgolv, tak eller väggar. Att åtgärda vattenskador i ett helkaklat badrum är en kostsam historia, så det kan vara värt att kontrollera försäkringsbolagets villkor för denna typ av skada innan du väljer försäkringsbolag.


Skador på grund av väder och vind

Om du äger en villa eller ett fritidshus kan skydd mot skador som uppstår från väder och vind vara en bra investering. Om till exempel ditt tak skadas av tungt snötryck, eller om ett träd blåser omkull och krossar ett fönster, så täcks det vanligtvis av en villa- eller fritidshusförsäkring. Denna typ av händelser är en av anledningarna till att försäkringar för fristående hus behöver innehålla ett mer omfattande skydd än exempelvis en bostadsrättsförsäkring.


Brandskador

Bränder som orsakas av tända ljus, hantering av köksmaskiner eller elektronik som inte stängts av ordentligt kan uppstå oavsett vilken boendeform du har. I alla boendeförsäkringar ingår brandskydd, men för att minimera risken för att en större brand bryter ut rekommenderar alla försäkringsbolag att du installerar en brandvarnare.

Till toppen av sidan.


Frågor och svar om boendeförsäkring

Måste jag installera en brandvarnare för att få ut ersättning på hemförsäkringen vid brand?

Nej, det finns inga sådana regler. Däremot rekommenderar försäkringsbolaget att brandvarnare installeras. En annan rekommendation är att du skaffar en brandsläckare och brandfilt för att kunna släcka branden om olyckan väl skulle vara framme.

Gäller min försäkring om jag hyr ut min bostad i andra hand?

Nej. Den som hyr i andra hand behöver teckna en egen hemförsäkring. Bland annat för att hyresgästen ska ha tillgång till ansvarsskydd om en olycka inträffar, och de andra boende i huset kräver skadestånd. Det är också viktigt att du som hyr ut din bostadsrätt har en kompletterande bostadsrättsförsäkring även under uthyrningstiden.

Hur stor är självrisken för min boendeförsäkring?

Vanligtvis ligger självrisken för en hemförsäkring på cirka 1 500 kronor.

Vad ska jag tänka på om jag flyttar från lägenhet till villa - eller tvärtom?

Då är det faktiskt läge att se över andra försäkringar - såsom bilförsäkringen. Du kanske parkerar bilen annorlunda i och med det nya boendet och därmed kan sänka kostnaden för bilförsäkringen. Alternativ kanske du har längre väg till jobbet och är i ännu större behov av en hyrbil om bilen behöver stå på en verkstad i en eller två veckor, då är det viktig att ha rätt tillägg - samtidigt som det är onödigt att betala för skydd som man inte längre är i behov av.


Jämför boendeförsäkringar.