Fordonsförsäkring - jämför och spara tusenlappar

Jämför
MC-försäkring

- Priser direkt från bolagen, börja här!

MC

Jämför
lätt lastbilsförsäkring

- Priser direkt från bolagen, börja här!

Lastbil

Letar du efter den bästa och mest prisvärda försäkringen för dina motorfordon? Här hos oss på Insplanet kan du jämföra fordonsförsäkringar för de flesta fordonstyper. Du kan spara mycket pengar och hitta en försäkring som täcker alla dina behov genom att jämföra försäkringsbolagens utbud och priser innan du tecknar en fordonsförsäkring.


Fordonsförsäkringar

Fordonsförsäkring är ett samlingsnamn på de försäkringar som du tecknar för till exempel din bil, båt, MC, ATV eller husvagn. Försäkringsbolagen erbjuder idag liknande försäkringar för respektive fordonstyp, men detaljerna kan skilja sig åt. De flesta försäkringsbolag håller sig mer eller mindre till försäkringsmodellerna du kan se här nedan:


Om bilförsäkring

De tre grundläggande försäkringsnivåerna är:

 • Trafikförsäkring
 • Trafikförsäkringen är det skydd du som fordonsägare är skyldig att ha, enlight svensk lag, för att få lov att framföra fordonet längs våra vägar. Det trafikförsäkringen skyddar är gentemot andra fordon och personer, det vill säga dina passagerare och medtrafikanter, om något händer dem.

 • Halvförsäkring
 • Halvförsäkringen består av en trafikförsäkring och en delkaskoförsäkring, som erbjuder skydd för ditt eget fordon. I halvförsäkringen ingår även räddning och rättsskydd för dig själv.

 • Helförsäkring
 • Helförsäkringen innehåller det som både trafikförsäkringen och halvförsäkringen innehåller, men även en vagnskadeförsäkring, som ger ersättning för yttre skador på bilen.

  Till din bilförsäkring tillkommer även de tilläggsförsäkringar som du eventuellt vill teckna till din bilförsäkring. Mer om tillägg till bilförsäkringen kan du läsa om här.

  Läs mer:

 • Fordonsförsäkringar för olika fordonstyper
 • Att tänka på när du jämför fordonsförsäkringar
 • Få den billigaste fordonsförsäkringen
 • Vanliga fordonsskador
 • Frågor och svar om Fordonsförsäkringar

 • Fordonsförsäkringar för olika fordonstyper

 • Mc-försäkring
 • När du ska försäkra din motorcykel har du tre försäkringstyper du kan välja mellan: trafik-, halv- och helförsäkring. Hos oss kan du jämföra både omfattning som villkor för den MC-försäkring som passar dig bäst.

 • Mopedförsäkring
 • Betalar du för mycket för din mopedförsäkring? Hos oss på Insplanet kan du teckna en bra försäkring till ett rimligt pris. Vi vet att du redan gjort ett bra val genom att köpa en prisvärd moped, därför har vi tagit fram en mopedförsäkring som du kan läsa mer om här.

 • Husbilsförsäkring
 • En husbilförsäkring har ett viktigt ändamål, du vill kunna känna dig trygg när är på semester. Jämför mellan flera bolag och hitta försäkringen som passar dig. Jämför husbilsförsäkring

 • Husvagnsförsäkring
 • Att hitta den försäkring som passar just din användning och får din husvagn rätt försäkrad till rätt pris kan vara krångligt. Det kostar redan en hel del att ha en husvagn och det finns säkert saker du hellre lägger pengarna på än en onödigt dyr försäkring. Läs mer om husvagnsförsäkringar här.

 • Snöskoterförsäkring
 • En skoter kan kosta en del i underhåll så det sista du vill är att lägga onödiga pengar på försäkringen. Om något skulle inträffa så vill du vara på den säkra sidan och vara väl förberedd med en bra försäkring. Hitta en bra försäkring till rätt pris.

 • Båtförsäkring
 • När det gäller båten kanske det finns annat du hellre lägger pengarna på än en onödigt dyr försäkring. Vi tror att det viktigaste när du försäkrar din båt är att hitta rätt båtförsäkring till rätt pris.

 • Vattenskoterförsäkring
 • Vi på Insplanet har försäkringar för vattenskotrar. Att hitta en bra vattenskoterförsäkring har tidigare varit en ganska krånglig och tidsödande process för många, eftersom vattenskoter är en smal produkttyp. Här jämför du snabbt och smidigt utbud och pris.

 • Lätt lastbilsförsäkring
 • Trafikförsäkring, halv- eller helförsäkring? Du väljer hur du vill försäkra din lätta lastbil och vi hjälper dig att jämföra och hitta priser.

 • Släpvagnsförsäkring
 • Med en extra försäkring för släpvagn ersätts du om det till exempel skulle bli stulet eller skadas i brand. Se vad det skulle kosta dig att försäkra din släpvagn.


  Att tänka på när du jämför fordonsförsäkring

  När du ska teckna en fordonsförsäkring bör du fundera på några grundläggande faktorer som kan påverka ditt skydd i förhållande till priset på försäkringspremien. Först och främst är det viktigt att inte stirra sig blind på priset, utan ha ett kritiskt förhållningssätt där det viktiga är vad du faktiskt får för pengarna. I vissa fall kanske den billigaste fordonsförsäkringen inte erbjuder det skydd du behöver, och i så fall kan du behöva teckna en tilläggsförsäkring.


  Vad ingår i fordonsförsäkringen

  För att kunna göra en bra jämförelse är det viktigt att du tar reda på vad som ingår i den försäkring du undersöker och vill jämföra. Vissa försäkringar innehåller exempelvis jourassistans om du råkar ut för en olycka eller får tekniska problem med ditt fordon, medan denna tjänst inte ingår i andra försäkringspaket. För att kunna göra en rättvis prisjämförelse måste innehållet i fordonsförsäkringarna dels stämma överens med dina behov, och dels stämma överens med varandra.


  Ha koll på dina förutsättningar

  Det är många faktorer som kan påverka priset på en fordonsförsäkring. Det är till exempel viktigt för försäkringsbolaget att veta var ditt fordon står parkerat, om du tidigare drabbats av skador och vilka som kommer nyttja fordonet. Dessutom ingår vissa delar i försäkringen per automatik om du har ett nytt fordon, medan du kan behöva tilläggsförsäkringar när det handlar om ett begagnat fordon.


  Vilken självrisk är du beredd att betala?

  Detta är en viktig fråga när du jämför fordonsförsäkringar, eftersom priset kan variera kraftigt beroende på vilken självrisk du kan tänka dig att betala. Enkelt förklarat kan man säga att ju lägre självrisk desto högre försäkringspremie.


  Hitta den billigaste fordonsförsäkringen

  Flera faktorer påverkar försäkringskostnaden för fordonsförsäkringen, och till stor del liknar dessa bilförsäkringens förutsättningar. Exempel på vad som påverkar priset på din fordonsförsäkring är följande:

 • Fordonets ålder, ju nyare fordon desto billigare försäkringspremie.
 • Fordonets förvaring, det vill säga hur och var du parkerar ditt fordon.
 • Din ålder och bostadsort.
 • Det är viktigt att den som använder fordonet är den som står som försäkringstagare, eftersom du annars kan få problem med att få ersättning när olyckan väl är framme.

  Kontrollera att du inte tecknar dubbelförsäkring av misstag genom att läsa igenom vad som ingår i de olika försäkringspaketen innan du beslutar dig för att teckna en tilläggsförsäkring.

  Har du köpt ett nytt fordon, till exempel en lastbil eller en snöskoter, ingår ofta en vagnskadegaranti under de första åren. Du behöver därför i de flesta fall inte teckna en vagnskadeförsäkring förrän denna garanti löpt ut.


  Vanliga fordonsskador

  Det kan vara lite knepigt att veta vilken försäkring du bör teckna för att skydda dig mot eventuella skador, och vad som ingår i respektive försäkring. Om du orsakar skada på någon annans fordon när du är ute i trafiken täcks detta i de flesta fall av den obligatoriska trafikförsäkringen. Detsamma gäller om någon annan bär ansvaret för den skada som drabbat ditt fordon. Däremot måste du teckna en vagnskadeförsäkring för att få ut ersättning för de skador som uppkommer på ditt eget fordon om du själv orsakat dem.


  Glasskada

  Om du får en skada på fordonets glasdelar, exempelvis på grund av ett stenskott, kan du få ut ersättning via din fordonsförsäkring. Detta brukar regleras genom kollisionsförsäkringen som ingår i halvförsäkring och helförsäkring.


  Stöld i fordonet

  Om du blir bestulen på exempelvis motordelar eller musikutrustning som tillhör fordonet kan du få ersättning från ditt försäkringsbolag genom din stöld eller skadegörelseförsäkring. En sådan ingår oftast i halvförsäkring och uppåt.


  Stulen båtmotor

  En båtförsäkring är inte uppbyggd som de andra fordonsförsäkringarna. Det beror på att du inte behöver ha någon trafikförsäkring för att köra båt. Istället har de flesta försäkringsbolag som erbjuder båtförsäkringar olika paket som täcker in eventuella skador som du kan drabbas av.

  För dig som vill kunna få ut ekonomisk ersättning om din båtmotor blir stulen krävs därför en båtförsäkring med stöldskydd. Tänk på att din utombordsmotor måste vara fastlåst på korrekt sätt för att du ska kunna få ut ersättning.


  Vagnskada MC

  För dig som äger en motorcykel kan det vara klokt att noga jämföra innehåll i de försäkringar du väljer mellan, och se till att ha alla uppgifter gällande din hoj redo. Vill du exempelvis ha försäkringsskydd mot vagnskada på din MC behöver du oftast teckna helförsäkring eller försäkringstillägg.


  Frågor och svar om fordonsförsäkringar

  Behöver min släpvagn ha ett speciellt lås för att försäkringen ska gälla?

  Ja, din släpvagn behöver ha ett godkänt lås både när den är kopplad till bilen och när den står parkerad för att din försäkring ska vara giltig.

  Spelar det någon roll hur gammal jag är när jag tecknar en fordonsförsäkring?

  Det beror på vilken typ av fordonsförsäkring du vill teckna. För exempelvis MC-försäkring kan din ålder påverka priset på premien.


  Till toppen av sidan.


  Fordonsförsäkring - Insplanets kunskapsportal

  Välkommen till Insplanets kunskapsportal för fordonsförsäkring. Här kan du få tips, råd och guider för allt om dina fordon.

  Aktuellt just nu

  Köpa båt: stor köpguide och tips inför båtköpet Går du i båtdrömmar? Att köpa båt kräver eftertanke och det är en hel del saker som du behöver ha koll på beroende på...
  Läs mer »


  Gå inte på grund med båten i sommar Som båtägare behöver du vara förberedd på oväntade händelser när du är ute på sjön. Det som ligger dolt under ytan kan vara en vanlig källa till oro....
  Läs mer »


  Vinterförvaring båt: tips inför upptagning & vinterförvaring av båten Nu när höstkylan dragit in över land börjar det bli dags att ta upp båten och förbereda den ...
  Läs mer »

  Så mycket kostar mc-försäkringen där du bor
  Priset på motorcykelförsäkringen bestäms individuellt utifrån flera olika faktorer, bland annat utifrån var du bor. ...
  Läs mer »


  Försäkra din lätta eller tunga motorcykel
  För att få köra en motorcykel måste du ha rätt körkortsbehörighet och teckna en trafikförsäkring till fordonet. Motorcykeln...
  Läs mer »

  Välj rätt husvagnsförsäkring Man kan tycka att det är onödigt att ha en ...
  Läs mer »


  5 Saker att tänka på och jämföra i husvagnsförsäkring Vi på Insplanet har tagit fram 5 viktiga råd till dig som vill förnya, teckna eller jämför ...
  Läs mer »