Försäkring för BMW MC

BMW tillverkade sin första motorcykel 1923 ( BMW R32) och fick stora framgångar med denna modell. Under åren har märket haft mycket stora framgångar inom racing och har även blivit populär som arbetsmotorcykel, exempelvis inom svenska polisen.

De som jämför BMW motorcykelförsäkringar kommer snabbt att se att priset varierar kraftigt. På de dyrare modellerna är det inte ovanligt att premien hos ett försäkringsbolag är flera tusen dyrare än hos ett annat. Den som söker en billig försäkring för BMW MCbör därför veta vad som påverkar priset mest och vad man kan göra för att få sin försäkring billigare.

Vad avgör pris på försäkring för BMW MC?

Det finns en mängd olika faktorer som avgör vilket pris på försäkringen man får betala. En del faktorer påverkar bara någon tia medan andra gör betydligt större skillnad.

De fyra faktorer som vanligtvis påverkar priset mest är följande:

Ålder - Både när det gäller ålder och bostadsort (se punkten nedan) handlar det om att försäkringsbolaget tar ut högre premie om de anser att risken för skadegörelse eller olycka är större. Åldersgränsen varierar något mellan de olika försäkringsbolagen men ligger vanligtvis kring 25 år. De som är yngre än den gränsen får betala en större premie än de som är äldre. Skillnaden är ofta så pass stor att många föräldrar skriver sig på motorcykeln trots att det är något av barnen som använder den. Detta är okej enligt försäkringsbolagen förutsatt att den person som står skriven på försäkringen i realitet även använder motorcykeln lika mycket som någon annan.

Bostadsort - Generellt kan sägas att det är dyrare att försäkra i storstäder än i mindre städer. Detta främst på grund av stöldrisken.

Modell - Eftersom den högsta ersättning som betalas ut från en försäkring för BMW MC är marknadsvärdet på motorcykeln så påverkas självklart premien av värdet på motorcykeln. Det som främst spelar in är ålder och märke. Ett märke som är stöldbegärligt har t.ex. högre premie. Det finns till och med försäkringsbolag som kräver att de mest exklusiva modellerna måste vara inlåsta under nattens timmar. Det räcker alltså inte med att låsa den och parkera den på en öppen parkering.

Samlingsrabatter - I stort sett alla försäkringsbolag erbjuder samlingsrabatter. Med det menas att man får rabatt om man har flera försäkringar hos dem. Hur stor rabatt man kan få varierar mellan olika försäkringsbolag och det är också olika hur många försäkringar som behöver samlas för att rabatten ska fås. En vanlig procentsats är 20 % rabatt men det finns de som erbjuder upp till 50%.

Utöver det finns det många andra faktorer som spelar in. Som exempel kan nämnas:

  • Hur långt man åker per år
  • Var den är parkerad under natten
  • Om man är medlem i SMC (Svenska motorcyklister)
  • Om motorcykeln har larm
  • Hur många föraren kommer att låna ut sin BMW till

Billig försäkring för BMW MC

Genom några enkla steg kan man hitta ett riktigt bra pris på försäkringen. Men man ska inte nöja sig där utan även pressa priset ytterligare. Att pruta hos försäkringsbolag brukar vara lönlöst men det går att få bättre pris på motorcykelförsäkringen genom andra vägar.

Hitta bäst pris

Ett stående råd när det gäller motorcykelförsäkringar är ”Leta inte efter den billigaste – Leta efter den som passar dig som är billigast”.

På marknaden finns det nämligen en rad motorcykelförsäkringar som är riktigt billiga. Dessa passar utmärkt för de som har motorcyklar som inte har ett så högt värde. Har man däremot en ny BMW bör man istället fokusera på att försäkringen har ersättningsnivåer som passar. Det är främst på två punkter man kan titta. Hur räknas ersättningsnivån ut vid stöld (Hur stor är värdeminskningen) och vad är maxersättning för tillbehör. Har man en dyr BMW är det inte säkert att de allra billigaste försäkringarna räcker till.

Att sedan jämföra pris på försäkringar BMW MC är mycket enkelt. Detta sker enklast via ett formulär som fylls i online. Efter att man skrivit i uppgifter om sig själv och sin motorcykel visas en lista över flera olika försäkringsbolag och dess priser. Att jämföra försäkring för BMW motorcykel är alltså enkelt – men man bör tänka över sitt behov innan man börjar jämföra avtal och priser.

Pressa priset genom att köra säkert

Ingen kan lova att man inte kommer att vara med om en olycka eller att motorcykeln aldrig kommer utsättas för sabotage. Men det man kan lova är att vara extra försiktig. Det finns många olika punkter man kan genomföra för att öka säkerheten och därmed premieras med ett lägre pris på försäkring för BMW MC. Alla försäkringsbolag erbjuder inte samma punkter så det är värt att både fråga och jämföra denna punkt. I grunden kanske en försäkring är billigast men när man sedan genomför säkerhetsåtgärder och får rabatt kan det bli en annan som har den lägsta premiekostnaden.

SMC – Medlemskap i SMC (Svenska Motorcyklister) ger ofta rabatt. Årsavgiften på SMC ligger på ca 375 kr per år så inte sällan är det lönsamt att gå med bara för att få rabatt på sin försäkring.

Låna inte ut den – Om endast du som äger motorcykeln kör den så minskas risken för skador. Av den anledningen kan man få rabatt om man skriver på i avtalet att man ensam kommer att använda den.

Lås och Larma – Ett klassiskt sätt att öka säkerheten, oavsett om det gäller fordon eller hem är att ha larm och säkra lås. Kanske kan motorcykeln låsas in i ett garage vilket självklart minskar risken för stöld.

Klä dig säkert – Denna punkt är det få försäkringsbolag som har men den förekommer. Det betyder att man kan få rabatt om man alltid kör i MC-kläder eller kläder med samma skyddsgrad.

Halv / Hel – Skillnaden mellan den ekonomiska tryggheten i en halv- respektive helförsäkring för sin mc är stor. Men den som har BMW som inte har så högt värde kan fundera på att enbart välja mc halvförsäkring för att få ett bättre pris på BMW- MC försäkringen. Det man då väljer bort är vagnskadedelen. Med andra ord kan man inte få ersättning för yttre skador som kan uppstå vid exempelvis kollision eller sabotage. Men har man köpt en gammal motorcykel för någon tusenlapp och självrisken ligger på 1500-2000kr kan helförsäkringen vara onödig.

Men jämför BMW motorcykelförsäkringarnas-premier. För många gånger skiljer det inte mycket alls mellan halv- och helförsäkring. I dessa fall kan den lilla prisökningen vara värd att ta för att få ett större ekonomiskt skydd.

Som ett sista tips på vägen till en billig försäkring för BMW bör nämnas att man bör se över sina försäkringar årligen. Behoven av olika nivåer och eventuellt tilläggsförsäkringar kan förändras hos försäkringstagaren och dessutom kan man spara betydande summor på att hela tiden söka det billigaste alternativet.


Jämför
MC-försäkring

- Priser direkt från bolagen, börja här!

MC

Jämför olika försäkringarHarley Davidson
Dags att försäkra din Harley Davidson? I den här artikeln går vi igenom vad du kan tänka på när du ska jämföra mc-försäkringar och hur du hittar det...
Läs mer »


Triumph
Har du en Triumph som du vill försäkra? I den här artikeln går vi igenom hur du hittar en prisvärd MC-försäkring till din ...
Läs mer »


Yamaha
Ska du försäkra din Yamaha? Då finns det ett stort utbud av yamaha försäkringar. Här går vi igenom vad du bör jämföra innan du tecknar din ...
Läs mer »


Kawasaki
Det japanska företaget Kawasaki är främst känd för att de tillverkar motorcyklar men har även tillverkning av båtar, robotar ...
Läs mer »


Trafikförsäkring
Det absolut billigaste sättet att försäkra din MC är att välja en trafikförsäkring. Trafikförsäkringen är obligatorisk enligt lag och alltså ...
Läs mer »


Ducati
Det italienska företaget Ducati började 1926 sälja produkter inom radiokommunikation. Men under andra ...
Läs mer »


KTM
Letar du efter en mc-försäkring till din KTM? I den här artikeln går vi igenom vad du bör tänka på när du jämför motorcykelförsäkringar, så att...
Läs mer »


BMW
BMW tillverkade sin första motorcykel 1923 ( BMW R32) och fick stora framgångar med denna modell. Under åren har märket haft mycket stora ...
Läs mer »


Suzuki
Som ägare till en Suzuki vet du att det är dyrt att försäkra en motorcykel. Men det finns knep som gör processen både billigare och enklare. På...
Läs mer »


Honda
I den här artikeln tipsar vi dig om hur du hittar en billig mc-försäkring till bra villkor till din Honda. Honda är ett av de mest...
Läs mer »


Aprilia
Aprilia är toppmärket för de som söker efter en riktigt bra motorcykel inom racing. Företaget vann år 2013 märkes-VM (SBK) och har ...
Läs mer »

Sverigekarta som visar snittpriser för mc uppdelat per län Så mycket kostar mc-försäkringen där du bor
Priset på motorcykelförsäkringen bestäms individuellt utifrån flera olika faktorer, bland annat utifrån var du bor. ...
Läs mer »


Kvinna som kör motorcykel i bergigt landskap Försäkra din lätta eller tunga motorcykel
För att få köra en motorcykel måste du ha rätt körkortsbehörighet och teckna en trafikförsäkring till fordonet. Motorcykeln...
Läs mer »