Trafikförsäkring MC

Det absolut billigaste sättet att försäkra din MC är att välja en trafikförsäkring. Trafikförsäkringen är obligatorisk enligt lag och alltså något du måste ha på din MC som du tänkt köra med i trafiken. Här går vi igenom vad som ingår i en trafikförsäkring för din motorcykel.

Enda tillfället som en motorcykel får framföras utan minst en trafikförsäkring är om den ska framföras inom ett inhägnat område, men även då rekommenderas att du har en försäkring.

Den vanligaste orsaken till att man enbart väljer att trafikförsäkra motorcykeln är att värdet på den är så lågt att det inte är värt att betala självrisken om något skulle hända. Har du exempelvis köpt en MC för 5 000 kr och självrisken är 1 500 är det 30 % av hela inköpsbeloppet.

Men även om du väljer att endast köpa en trafikförsäkring så finns det ytterligare pengar att spara genom att jämföra olika trafikförsäkringar. Mer om detta under ”5 saker att jämföra och tänka på”.

Vad ingår i MC-försäkringen?

Orsaken till att det är obligatoriskt med trafikförsäkring är att alla i trafiken ska få ersättning vid olycka – oavsett vem som bär skulden till den. Försäkringen ersätter:

Personskador på förare, medpassagerare och medtrafikanter
Alla personskador oavsett vem som var skyldig till dessa. Detta gäller både passagerare, medtrafikanter och andra som på ett eller annat sätt är inblandad i olyckan.

Skada på medtrafikanters egendom
Trafikförsäkringen till den MC-ägare som var upphov till olyckan ersätter även skador på motpartens egendom. Däremot ingår aldrig någon ersättning på den egna motorcykeln.

Skulle den person som kör motorcykeln inte ha någon trafikförsäkring blir ändå inte medtrafikanterna utan ersättning. I detta fall går trafikförsäkringsföreningen in med ersättning. På så vis skapas en trygghet för alla i trafiken oavsett om någon väljer att vara olaglig och köra oförsäkrad.

Vad händer om du kör oförsäkrad?
Att köra oförsäkrad är olagligt och i detta fall har trafikförsäkringsföreningen rätten att ta ut en avgift för varje dag som motorcykeln är oförsäkrad. Avgiften beräknas på de högsta premieavgifterna som tas på marknaden för detta fordon. År 2019 var avgiften 190 kr per dag vilket motsvarar 69 350 per år. Betydligt dyrare än att teckna en billig trafikförsäkring.

5 saker att jämföra och tänka på när du ska försäkra din MC

Från första dagen
Från den första dagen du äger och kommer att använda motorcykeln måste den minst ha en trafikförsäkring. Ringer du försäkringsbolaget eller anmäler dig över nätet kan du börja använda fordonet direkt efter att du fått klartecken att försäkringen gått igenom. Du behöver alltså inte vänta med att få försvarsavtal i brevlådan. Det kommer efter några dagar men försäkringen gäller direkt efter godkänd anmälan.

Jämför självrisken
Även om trafikförsäkringar för MC har samma innehåll hos alla försäkringsbolag så skiljer de sig åt i detaljer. En av dessa är självrisken. Detta är en av de punkter som mest påverkar priset. De som jagar den allra billigaste MC-trafikförsäkringen väljer en med hög självrisk. Men samtidigt kan det vara dyrare i längden om oturen skulle vara framme. Som alltid när det gäller försäkringar är det en avvägning mellan kostnad och risk.

Extra självrisk under ålder
Självrisken kan även variera beroende på hur gammal du är. En del försäkringsbolag har en extra självrisk om du är under en viss ålder. Är du under 26 år bör du titta extra noga på dessa villkor.

Billigare om du har fler försäkringar
Som med alla försäkringar så kan du även pressa priset på MC-försäkringen. Det är svårt att pruta när premien är så låg från början men ett sätt är att samla familjens samtliga försäkringar på samma försäkringsbolag. Det kan många gånger ge upp till 20 % i rabatt.

Var medveten om vad du missar
Även om du kan spara rejält med pengar på att enbart välja en trafikförsäkring till din MC så ska du också vara medveten om vad du avstår ifrån när du väljer bort halv- och helförsäkringen. En halv- och helförsäkring ersätter nämligen mer än bara skador på själva motorcykeln.

Två orsaker till att överväga ett större försäkringsskydd är delarna kris- och rättsskydd. Med krisskydd får du ersättning för kostnader hos psykolog om du behöver bearbeta händelser kring en traumatisk olycka, rån eller liknande. Rättsskyddet ger hjälp med advokat- och rättegångskostnader om en tvist kring motorcykeln blir så stor att du dras till domstol. Detta är ett skydd som du kan behöva oavsett hur billig motorcykeln är i inköp.


Jämför
MC-försäkring

- Priser direkt från bolagen, börja här!

MC

Jämför olika försäkringarHarley Davidson
Allt du behöver veta när du ska försäkra din HD. Om Harley Davidson Läs det här när ...
Läs mer »


Triumph
Allt du behöver veta när du ska försäkra din Triumph. Om Triumph Försäkra en Triumph? Vi ...
Läs mer »


Yamaha
Allt du behöver veta när du ska försäkra din Yamaha. Om Yamaha Dags att teckna eller ...
Läs mer »


Kawasaki
Allt du behöver veta när du ska försäkra din Kawasaki. Om Kawasaki Dags att se över eller ...
Läs mer »


Trafikförsäkring
Det absolut billigaste sättet att försäkra din MC är att välja en trafikförsäkring. Trafikförsäkringen är obligatorisk enligt lag och alltså ...
Läs mer »


Ducati
Allt du behöver veta när du ska försäkra din Ducati. Om Ducati Teckna mc-försäkring för ...
Läs mer »


KTM
Allt du behöver veta när du ska försäkra din KTM. Om KTM Skydda din KTM med rätt ...
Läs mer »


BMW
Allt du behöver veta när du ska försäkra din BMW. Om BMW Försäkra din BMW med rätt ...
Läs mer »


Suzuki
Allt du behöver veta när du ska försäkra din Suzuki. Om Suzuki Mc-försäkring för din ...
Läs mer »


Honda
Allt du behöver veta när du ska försäkra din Honda. Om Honda Att försäkra en ...
Läs mer »


Aprilia
Allt du behöver veta när du ska försäkra din Aprilia. Om Aprilia Försäkra din Aprilia med ett...
Läs mer »

Sverigekarta som visar snittpriser för mc uppdelat per län Så mycket kostar mc-försäkringen där du bor
Priset på motorcykelförsäkringen bestäms individuellt utifrån flera olika faktorer, bland annat utifrån var du bor. ...
Läs mer »


Kvinna som kör motorcykel i bergigt landskap Försäkra din lätta eller tunga motorcykel
För att få köra en motorcykel måste du ha rätt körkortsbehörighet och teckna en trafikförsäkring till fordonet. Motorcykeln...
Läs mer »