Båtförsäkring - Gratis prisjämförelse

Med hjälp av oss på Insplanet kan du hitta en båtförsäkring som gör att du kan känna dig trygg både när båten ligger i sjön och uppe på torra land. Vi hjälper dig nämligen att jämföra både villkor och pris för olika båtförsäkringar. Här hittar du information om vilket skydd som ingår i båtförsäkringen, och vilka tillval du kan välja att göra.

Lämna ditt telefonnr så kontaktar vi dig med priser!

Genom att jämföra har jag tagit del av och godkänner Insplanets användarvillkor.

Om båtförsäkring

En båtförsäkring skiljer sig till viss del från en klassisk fordonsförsäkring. I stort sett alla fordonstyper i Sverige måste enligt lag ha en trafikförsäkring. Detta gäller däremot inte båtar, vilket gör att man kan välja att åka på vattnet helt oförsäkrad.

Däremot väljer de flesta båtägare att teckna någon slags båtförsäkring, dels för att skydda sin båt vid olyckor och dels för att få skydd vid eventuella skadeståndskrav. Den lägsta försäkringsgraden som kan tecknas är ansvarsförsäkring, men många väljer att sy ihop en försäkring baserad på individuella behov.

Vad kostar en båtförsäkring?

Priset på en båtförsäkring är i snitt 3 435 kronor, enligt siffror från 2020*.

Vilket pris du får på din båtförsäkring kan dock variera mycket. Detta bland annat beroende på vilken båt du har, hur och var du förvarar båten, samt vilket försäkringsbolag du väljer.

*Informationen om priset är hämtad från vår jämförelsetjänst av försäkringar och är baserad på samtliga nytecknade båtförsäkringar gjorda via oss på Insplanet till och med 2020-07-21.

Vad ingår i båtförsäkringen?

Till båtförsäkringen finns det inte olika försäkringsnivåer, det vill säga halv- eller helförsäkring. De flesta försäkringsbolag erbjuder istället två eller tre olika basutbud som man kan välja mellan beroende på hur heltäckande man vill att båtförsäkringen ska vara. Andra försäkringsbolag har en enda grundläggande försäkring som kompletteras av ett stort utbud tilläggsförsäkringar. Det viktigaste är att du hittar en båtförsäkring som täcker just de behov som du och din båt har. Det som generellt ingår i en båtförsäkring presenteras nedan.

Skydd mot skador som kan uppstå på båten

 • Sjöskada - Ersättning kan utgå om båten skadas genom grundstötning, kollision, kantring med mera. Med sjöskada menas helt enkelt skador som uppstår på sjön.
 • Brand - Ersättning kan betalas ut vid skador på grund av brand, blixtnedslag, explosion eller kortslutning.
 • Båtassistans - Assistans med hjälp av bärgare kan fås om båten stannat på grund av tekniska problem, att föraren blivit akut sjuk, eller i vissa fall om bränslet tagit slut. Villkoren kan på denna punkt skilja sig åt och det är därför viktigt att jämföra denna avtalspunkt noga om man vet med sig att man vill ha assistansskydd. Detta är även en av de punkter som inte nödvändigtvis måste finnas med i det grundläggande skyddet.
 • Stöld och skadegörelse - Båtförsäkringen gäller både båten, för de tillbehör som följer med samt personlig egendom som förvaras i båten. Däremot är det alltid lägre ersättningstak på tillbehör än själva båten. Ett exempel kan vara att du får maximalt 2 500 kronor för fastmonterad elektronik, 4 000 kronor för personliga ägodelar eller 10 000 kronor för skador på eller stöld av en båttrailer.
 • Transport (uppläggning/sjösättning) - De flesta väljer att ta upp sin båt på hösten för att undvika is- och frostskador. Båten är även försäkrad under tiden den förvaras på land, under transport och när båten ska sjösättas igen.

Personskador i samband med att du är på sjön

 • Kris
  Behöver man träffa psykolog eller terapeut för att prata om en traumatisk olycka kan krisförsäkring ersätta kostnaderna för ett visst antal besök.
 • Ansvar
  Om någon gör anspråk på skadestånd från båtägaren kan försäkringsbolaget hjälpa till att undersöka vems felet var, förhandla med motparten och eventuellt betala ut begärt skadestånd.
 • Rättsskydd
  I de fall båtägare hamnar i tvist angående båten kan ersättning från båtförsäkringen täcka kostnader för rättegång och juridiskt ombud. Detta gäller när tvisten handlar om ett större belopp och kan prövas i svensk domstol.

Rätt båtförsäkring i rätt vatten

Visste du att en båtförsäkring kan skilja sig åt och ha helt olika priser beroende på vilket vatten båten ska gå i? En båt som enbart försäkras för en sjö får inte nödvändigtvis samma skydd om du ger dig av på längre sträckor med den. Var noga med att kolla upp skyddet på din båtförsäkring innan du ger dig av på längre resor som exempelvis i kanaler eller ut på öppet hav.

Tillägg i båtförsäkring

Vilka tilläggsförsäkringar som försäkringsbolagen erbjuder varierar kraftigt när det gäller  båtförsäkringar.

Ibland ingår även dessa delar i grundförsäkringen. Detta är några av de tilläggsförsäkringar som finns på marknaden.

Jolle
Oftast täcks jollen av båtens försäkring. Men detta enbart upp till en viss summa. Är den mer värd bör den tilläggsförsäkras.

Trailer
Båt och båttrailer måste inte försäkras på samma bolag men många väljer att göra det eftersom det är smidigt att ha alla försäkringar gällande båten på samma ställe.

Hyra ut
Då risken för skador ökar avsevärt om båten hyrs ut krävs oftast en tilläggsförsäkring vid dessa fall. Kostnaden kan antingen vara en fast årskostnad eller per vecka som båten ska hyras ut. I vissa fall dubbleras årspremien.

Dyrare elektronik
Elektronik och annan tillbehörsutrustning har generellt ett lågt ersättningstak. Har man tillbehör som är dyrare bör man teckna en tilläggsförsäkring som höjer detta tak.

Utsträckt område
En grundläggande båtförsäkring gäller inom ett specifikt område. Har man som avsikt att köra på farvatten längre bort kan tilläggsförsäkringen ”utökat område” tecknas. Då utökas de farleder som försäkringen är gällande på.

Hur gör jag för att få den billigaste båtförsäkringen?

Det finns flera sätt att se till att minska kostnaderna för din båtförsäkring. Ett första steg är att jämföra försäkringsbolagens utbud och priser, vilket du enkelt gör här på Insplanet. Utöver detta kan du få reducerad självrisk genom att:

 • Se till att ha godkänd låsanordning och fastlåst båt när du ligger i hamn
 • Installera ett båtlarm
 • Ha en elektronisk startspärr som blockerar en eller flera motorfunktioner
 • Stöldmärkning genom exempelvis ID-märkning eller DNA-märkning
 • Undersök vilka krav ditt försäkringsbolag har för reducerad självrisk.

Jämför din båtförsäkring.

Insplanet hjälper dig i valet av försäkringsbolag

Fyll i formuläret
Vi återkommer till dig med priser
Teckna tryggt med hjälp av våra förmedlare

Fordon & Försäkring - Insplanets kunskapsportal

Välkommen till Insplanets kunskapsportal för fordon och försäkring. Här kan du få tips, råd och guider för allt om din försäkring.

Aktuellt just nu

Köpa båt: stor köpguide och tips inför båtköpet Går du i båtdrömmar? Att köpa båt kräver eftertanke och det är en hel del saker som du behöver ha koll på beroende på...
Läs mer »


Gå inte på grund med båten i sommar Som båtägare behöver du vara förberedd på oväntade händelser när du är ute på sjön. Det som ligger dolt under ytan kan vara en vanlig källa till oro....
Läs mer »


Vinterförvaring båt: tips inför upptagning & vinterförvaring av båten Nu när höstkylan dragit in över land börjar det bli dags att ta upp båten och förbereda den ...
Läs mer »

Författare/Granskare


Författare
Angelica Lindberg

Angelica Lindberg är skribent på Insplanet sedan september 2019. Som utbildad språkkonsult arbetar hon för att göra informationen om försäkringar lättbegripliga för dig som läsare.
Kontakta gärna Angelica Lindberg om du har några frågor kring innehållet i denna text.


Granskare:
Sebastian Franzén

Sebastian är affärsområdeschef för försäkringar på Insplanet och har ansvar för Insplanets försäkringsaffär. Han har jobbat på Insplanet med försäkringar i över 15 år och haft roller som försäkringsförmedlare, kundservicechef och försäljningschef.
Kontakta gärna Sebastian Franzén om du har några frågor.


Granskare:
Andreas Nilsson

Andreas Nilsson är försäkringsexpert med 10 års erfarenhet som försäkringsförmedlare. Han har kunskap inom samtliga försäkringsväsen som förmedlas via Insplanet.com
Kontakta gärna Andreas Nilsson om du har några frågor.

;