Ägarbyte av bil: Så här gör du

Om du har köpt eller sålt en bil måste du och den andra parten anmäla ägarbytet till Transportstyrelsen. Det finns också en del saker du behöver tänka på när det kommer till fordonsskatten och om du till exempel ska ställa av eller på bilen vid ägarbytet. Här går vi igenom vad du behöver göra.

Olika sätt att anmäla ägarbyte av bil

Ägarbyte av bil går att göra på 3 olika sätt:

  • i appen Mina fordon
  • på Transportstyrelsens hemsida
  • med registreringsbeviset.

Om den andra parten är en bilhandlare kan han eller hon hjälpa dig med ägarbytet.

Anmäl ägarbyte i appen Mina fordon

Du kan anmäla ägarbyte i Transportstyrelsens app Mina fordon. Ladda ner appen i App Store om du har en iOS-enhet eller i Google Play om du har en Android-enhet.

Appen är gratis att ladda ner.

Bilens senast utfärdade registreringsbevis del 2, den gula delen, behövs för att anmäla om ägarbyte i appen. Köparen och säljaren måste vara privatpersoner som är 18 år eller äldre med giltiga svenska körkort.

Köparen och säljaren måste knappa in referensnummer och giltighetstider från sina körkort för att säkerställa att ägarbytet sker från och till rätt person. Knappa in ditt referensnummer och giltighetstid själv och låt ingen ta kort på ditt körkort.

Ägarbytet registreras från samma dag som anmälan sker eftersom datum för ägarbyte inte kan väljas i appen.

Läs även: Vad kostar det att äga en bil?

Anmäl ägarbyte på Transportstyrelsens hemsida

Du kan även anmäla ägarbyte på Transportstyrelsens hemsida. Precis som i appen går det inte att välja datum för ägarbytet utan ägarbytet registreras samma dag.

Säljaren måste legitimera sig med e-legitimation och uppge behörighetskoden från del 2 av registreringsbeviset för att anmäla ägarbyte på hemsidan. Köparen och säljaren måste vara privatpersoner som är 18 år eller äldre med giltiga svenska körkort.

Om appen eller hemsidan inte fungerar

Anmäl ägarbytet skriftligen på registreringsbevisets del 2, den gula delen, om ägarbytet ska gälla från en dag när appen eller hemsidan inte fungerade. På den har du möjlighet att ange datum för ägarbytet till skillnad från i appen eller på hemsidan.

Trafikförsäkring vid ägarbyte

Den nya ägaren till bilen måste köpa en trafikförsäkring om bilen är påställd eller ska ställas på i samband med ägarbytet. Försäkringen måste gälla från samma datum som ägarbytet sker. Den tidigare ägaren ansvarar för försäkringen fram till dess.

Fordonsskatt vid ägarbyte

Det är säljaren som ska betala fordonsskatten om ägarbytet sker i den månad som skatten ska betalas. Samma gäller om ägarbytet sker innan skatten måste betalas. Slutsiffran i registreringsnumret bestämmer i vilken månad skatten ska betalas.

Inbetald fordonsskatt återbetalas inte vid ägarbyte av bil om bilen fortsätter att vara påställd. Skatten följer med bilen. Om bilen däremot ställs av eller på i samband med ägarbytet påverkas skatten.

Ställa på ett fordon vid ägarbyte

Vill du att den nya ägaren ska betala fordonsskatten i samband med att bilen ska ställas på är det viktigt hur du anmäler ägarbytet. Den som är registrerad som ägare vid påställning brukar vara den som ska betala skatten.

Påställning gäller från och med den dag som Transportstyrelsen registrerar anmälan. Du kan alltså inte ställa på en bil från ett tidigare datum. Det vanligaste är att det är den dag som anmälan kommer in eller ett datum längre fram som står i anmälan.

Påställning och ägarbyte samtidigt

Den nya ägaren ska betala fordonsskatten om påställningen anmäls på bilens registreringsbevis samtidigt som ägarbytet. Samma gäller om ägarbytet anmäls i appen eller via e-tjänsten och påställningen anmäls samtidigt.

Påställning innan ägarbyte

Du som nuvarande ägare ska betala fordonsskatten om du ställer på bilen via appen eller hemsidan innan ägarbytet.

Skatteverket kan däremot pröva om skyldigheten att betala fordonsskatten kan flyttas till den nya ägaren. För det krävs det att du och den nya ägaren har anmält ägarbytet på registreringsbeviset och datum för ägarbyte är samma dag eller tidigare som datum för påställning.

Kontakta Skatteverket och begär att skatten ska omdebiteras i så fall.

Ställa av ett fordon vid ägarbyte

Du behöver varken betala fordonsskatt eller trafikförsäkring om du ställer av bilen. Transportstyrelsen återbetalar eventuell överskjutande fordonsskatt till personen som är registrerad som ägare vid avställningstillfället. Om bilen ställs av i samband med ägarbyte – i samma anmälan – återbetalas skatten till den nya ägaren.

Belopp under 50 kronor återbetalas inte.

Avställningen räknas från den dag som Transportstyrelsen får en fullständig anmälan. Om ägarbyte och avställning anmäls på registreringsbeviset kan det innebära att bilen är påställd från ägarbytet fram till en fullständig anmälan nått Transportstyrelsen. Den nya ägaren måste i så fall köpa en trafikförsäkring som täcker den perioden.

Avställningen sker direkt om du skickar in anmälan i Mina fordon eller via hemsidan.

Det här gäller för leasingfordon

Bilar som omfattas av leasingavtal på minst 1 år måste registreras. Ange det på ditt registreringsbevis och bifoga en kopia på leasingkontraktet. Transportstyrelsen godkänner bara din anmälan om leasinggivaren godkänt överlåtelsen eller om anmälan görs av leasinggivaren om du ska sälja en leasingbil.

Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Relaterade artiklar

Ägarbyte av bil: så här gör du

Besiktning: det här gäller när du ska besikta bilen Besiktning: Det här gäller när du ska besikta bilen 2022
Många bilägare skjuter upp bilbesiktningen till sista stund. Ofta handlar det om osäkerhet. För vad är det...
Läs mer »


Skada på bil orsakad av parkering - Parkeringsskada Parkeringsskada
Om din parkerade bil har blivit påkörd av ett annat fordon som sedan har smitit kallas det för parkeringsskada. Att få ...
Läs mer »


Ägarbyte av bil: så här gör du Ägarbyte bil
Om du har köpt eller sålt en bil måste du och den andra parten anmäla ägarbytet till Transportstyrelsen. Det finns också en del...
Läs mer »


Man som kör bil med sin familj Tips och råd inför din bilsemester
I Sverige älskar vi att åka på bilsemester. Efter 2:a världskriget fick den svenska ekonomin en ordentlig skjuts och ...
Läs mer »


Bil på världkarta - grönt kort Grönt kort för bil - Ta med trafikförsäkringen på utlandsresan
Grönt kort fungerar som ett bevis på att din bil har en aktiv trafikförsäkring i Sverige. Om du har ...
Läs mer »


Så här gör du när du ska importera bil till Sverige. Importbil: Så importerar du bil till Sverige
Du kan spara pengar på att importera bil från till exempel Tyskland eller USA. Men det finns fler anledningar till ...
Läs mer »


När du ska hyra bil utomlands kan du gå till en märkesuthyrare för att göra det enkelt eller till en hyrbilsförmedlare för att få det bästa priset. Hyra bil utomlands: Allt om kostnad och hyrbilsförsäkring
Hyrbil är ett bra alternativ när du vill uppleva landet du besöker. Du blir flexibel och kan åka när och ...
Läs mer »