Inbrott i bilen: Vad ska jag göra efter bilinbrott?

Har du råkat ut för inbrott i bilen? Då är det viktigt att du gör en polisanmälan och kontaktar ditt försäkringsbolag. Även om bilinbrotten och bilstölderna minskat de senaste tio åren är det ändå tusentals bilar som stjäls varje år, många kommer dessutom aldrig tillbaka till ägaren. Ta reda på vad du ska göra efter ett bilinbrott och få tips på hur du undviker att drabbas.

Innehållsförteckning:

Inbrott i bilen – Vad ska jag göra?

 • Om du ser ett pågående brott ska du ringa 112.
 • Polisanmäl brottet genom att kontakta polisentelefonnummer 114 14 eller på närmsta polisstation.
 • Gör en skadeanmälan till ditt försäkringsbolag.
 • Leta upp kvitton på det som blivit stulet.
 • Dokumentera skadorna med bilder.

Om någon försökt att stjäla din bil ska du INTE försöka köra iväg med bilen. Bilens rattlås kan vara skadat vilket kan leda till att ratten låser sig när du kör.

Gäller min bilförsäkring vid inbrott i bil?

Om du kan få någon ersättning beror helt på vilken omfattning du har på din bilförsäkring. Har du bara en trafikförsäkring gäller den inte vid inbrott i din bil. En trafikförsäkring gäller bara för personskador och skador på annans egendom, till exempel om du råkar köra in i någons bil. Skador på din egen bil täcks däremot aldrig av en trafikförsäkring.

Om du däremot har en halv- eller helförsäkring gäller bilförsäkringen för bilinbrott. Halv- och helförsäkringen täcker kostnaderna för eventuella skador och stulna föremål, till exempel: ratt, krockkuddar, bilradio och GPS.

väldigt trasig bil efter inbrott

Hel- och halvförsäkringen täcker även extra däck och takboxar som skulle kunna bli stulna i ett garage, till exempel. Däremot ersätts inte kostnaden för däck och takbox med kontanter, utan du får ersättning efter du köpt nya som motsvarar de gamla.

Du får däremot inte ersättning för personliga tillhörigheter som stjäls från din bil i samband med inbrottet, exempelvis din dator eller mobil. Men om du har en hemförsäkring ersätter den dig för dina tillhörigheter. Har du samlat din bilförsäkring och hemförsäkring på samma ställe kan det i vissa fall vara så att du bara behöver betala en självrisk i stället för två.

Läs även:Så mycket kostar bilförsäkringen där du bor
Läs även:Tankat fel bränsle – Täcker försäkringen feltankning?

Statistik över bilinbrott och bilstölder i Sverige

De senaste 10 åren har bilstölderna minskat med hela 45 %, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ). Även stölderna ur och från motorfordon har minskat med cirka 16 % jämfört med 2012. Däremot ökade stölderna ur motorfordon med 6 % under 2021 jämfört med 2020. Vilka bilmärken som är allra mest utsatta har däremot inte förändrats under de senaste åren. Du som har någon av dessa bilmärken bör kanske vara lite extra försiktig!

5 mest efterlysta bilmärkena i Sverige 2021:
 1. 1. Volvo: 1 132
 2. 2. Volkswagen: 695
 3. 3. Audi: 505
 4. 4. BMW: 488
 5. 5. Toyota: 467

Något som sticker ut jämfört med tidigare år är att bilstölder av märket Toyota Prius har ökat något. Larmtjänst förklarar att anledningen till detta är att denna bilmodell har varit väldigt utsatt för stölder av katalysatorer. En annan bilmodell som har varit extra utsatt för organiserade stölder under 2021 är Mazda CX-5. Anledningen till det är att kriminella nätverk har haft utrustning för att kunna stjäla den typen av bilmodell. Men efter att gränspolisen i Stockholm gjorde ett tillslag i Nynäshamn lyckades de gripa flera personer, och därefter har stölderna av Mazda CX-5 upphört.

Källa: Larmtjänst (pdf)

Var förekommer flest bilinbrott?

Storstäder är extra hårt drabbade och allra värst drabbat är inte helt oväntat Stockholm. Därefter kommer region syd där bland annat Malmö ingår och region väst där Göteborg ingår.

Antal stöldtillfällen 2021

Polisregion Antal
Stockholm 1 828
Syd 1 328
Väst 1 142
Mitt 602
Öst 520
Bergslagen 509
Nord 466

Källa: Larmtjänst (pdf)

Tips för att slippa inbrott i bil

Du som inte har lust att välja bort vissa bilmärken eller flytta ut till vildmarken kan vara lugn – det finns flera saker du kan göra för att minska risken för inbrott i din bil.

 • Kontrollera alltid att din bil blir ordentligt låst. Biltjuvar kan med hjälp av en störsändare slå ut bilnyckelns låsfunktion och på så sätt blir det fritt fram för tjuven.
 • Utrusta din bil med alarm. Larm är ett utmärkt sätt att hålla tjuvarna borta.
 • Lämna inte värdefulla föremål synligt i bilen, som datorer och mobiltelefoner.
 • Märk bilrutorna med bilens registreringsnummer. Det gör det jobbigare för tjuven att försöka byta identitet på bilen.
 • Investera i ett rattlås. Vissa bilmodeller har inbyggda rattlås, men det finns också separata rattlås som du kan köpa från exempelvis Biltema. De är väl synliga utifrån och gör det omöjligt att köra bilen.
Ett rattlås för bil från biltema.

Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Relaterade artiklar

Pågående inbrott i bil vad gör jag nu?

Vad händer med din bilförsäkring när du säljer din bil? Sälja bil: Vad händer med bilförsäkringen?
Det är en hel del att tänka på när du ska sälja din bil privat. Då kan det vara skönt att veta att du inte behöver ...
Läs mer »


Ställa av bil: så här fungerar det
Har du en bil som du inte använder? Då kan du ställa av den så att du slipper betala fordonsskatt och trafikförsäkring i ...
Läs mer »


Pågående inbrott i bil vad gör jag nu? Inbrott i bilen - vad ska jag göra efter bilinbrott?
Har du råkat ut för inbrott i bilen? Då är det viktigt att du gör en polisanmälan och kontaktar ditt försäkringsbolag. Även om ...
Läs mer »


Vinterdäck på snöig väg Vinterdäck: Lagar och viktiga datum 2022
Det är viktigt för trafiksäkerheten att köra med vinterdäck på vintern. Under vissa datum är det dessutom lag på att köra med vinterdäck. Men ...
Läs mer »


Bil som blivit utsatt för skadegörelse. Skadegörelse bil – Så gäller bilförsäkringen
Har du råkat ut för skadegörelse på din bil? Om du kan få ersättning för skadorna beror på vilken bilförsäkring du har....
Läs mer »


Vad kostar det att äga en bil? Vad kostar det att äga en bil?
Att vara bilägare kommer med en hel del utgifter. Många obligatoriska såsom försäkring och besiktning, men också en del som du kan styra över såsom ...
Läs mer »


Staplar med mynt Bilskatt: när och hur mycket ska jag betala?
I Sverige måste man betala bilskatt för alla bilar som är registrerade och påställda. Hur mycket du ska betala in ...
Läs mer »