Tankat fel bränsle – täcker försäkringen feltankning?

Alla gör vi misstag ibland, både stora och små. Ett stort och förvånansvärt vanligt misstag är att man råkar tanka fel. Att råka ut för en feltankning är inte så kul och kan resultera i stora utgifter. Här får du veta hur du kan undvika dem!

Har du råkat tanka fel behöver du inte känna dig ensam. Bara i Sverige sker det 20 000 feltankningar – varje år! Den vanligaste anledningen till att någon tankat fel är att man ännu inte har vant sig vid sin nya bil och därmed det nya drivmedlet. En annan vanlig anledning är att man lånat bilen av någon i sin närhet som i sin tur kör på ett annat bränsle än en själv.

Vad ska jag göra om jag tankat fel?

Det är en fråga som över 20 000 svenskar ställer sig varje år.

 1. 1. Först och främst: Starta inte motorn! Så fort du vrider om nyckeln börjar det felaktiga bränslet pumpas runt i motorn.
 2. 2. Försök absolut inte köra bilen till närmsta verkstad. Ring en bärgare direkt!
 3. 3. Anmäl skadan till ditt försäkringsbolag.

Hur mycket kostar det om jag tankat fel?

En feltankning kan bli en dyr historia. Det kan kosta allt mellan några tusen och hela vägen upp till 65 000–70 000 kr. Allt beror på hur stora skador som sker på bilen som resultat av feltankningen.

I vissa fall kan det gå så långt att motorn blir helt förstörd. Då måste du se över värdet på bilen och därefter utgå ifrån vad som ska göras. Har du en gammal bil som inte är så dyr kanske den inte ens är värd att laga. Men det går att undvika att det går så pass långt!

Tankat fel men inte startat motorn

Om du tankat fel men ännu inte startat motorn så kan det räcka med att bara pumpa ur tanken. Om du däremot startar bilen och börjar köra iväg så kan ett litet problem bli ett mycket större problem. Då pumpas bränslet runt i hela systemet, vilket kan leda till att hela motorn blir förstörd.

Läs även: Hitta billigaste bilförsäkringen – steg för steg
Läs även: Kan jag teckna min bilförsäkring på någon annan?

Hur mycket bensin klarar en dieselbil?

Har du råkat tanka bensin i en dieselbil kan det vara kört. Skulle du tanka bensin istället för diesel i din bil, men ännu inte kört iväg, så bör det räcka med att bara tömma bilen på det felaktiga bränslet och tanka upp nytt. Men om du däremot startat och kört iväg, då finns risken att både insprutningssystemets högtryckspump och spridare har tagit skada – i värsta fall gått sönder helt.

Tankat bensin i en dieselbil

Men det finns ett till scenario som är ännu mer lömskt. Det är om du skulle tanka upp din dieselbil med bensin, samtidigt som halva tanken är fylld med diesel. För då kommer bilen förmodligen rulla iväg som vanligt, eftersom dieselbränslet tas upp först. Sen efter ett tag kommer bilen börja bete sig konstigt: småspika, knacka och låta riktigt illa. Till slut kommer den förmodligen dö på grund av att motorn havererar.

Det här skadas om du kör med bensin i en dieselbil:
 • högtryckspump
 • katalysator
 • kolvar
 • vevaxel
 • spridare
 • cylinderlopp
 • lager
 • partikelfilter

Hur mycket diesel klarar en bensinbil?

Att tanka diesel i en bensinbil är inte alls lika vanligt eftersom tankslangen på en dieselbil oftast är större och därför inte får plats i en vanlig bensinbil. Men det betyder inte att det aldrig händer.

Har du råkat tanka diesel i en bensinbil så är det inte lika farligt som om du råkat göra det omvända. Tur i oturen. Oftast kan du klara dig utan dyra reparationer och kommer undan med att bara tömma motorn på det felaktiga bränslet. Kostnaden blir alltså enbart för bärgning till en verkstad samt tömning och priset för dieseln.

Du märker ganska direkt när du råkat tanka diesel i en bensinbil. Bilen börjar låta konstigt och gå väldigt illa. Den blir trög och orklös. Till slut ryker den som en skorsten innan den till slut dör.

Hur undviker man feltankning?

Det bästa sättet att undvika feltankning är att vara noga med vilket bränsle bilen ska tankas med. Men vet du att du är du glömsk av dig så har vi några tips för att undvika att det blir fel.

Det bästa sättet att undvika feltankning är att vara noga med vilket bränsle din bil ska tankas med.

Många bilar har faktiskt markerat i tanklocket vilken typ av bränsle bilen ska tankas med. Ibland står det även över bilens tanklock vad som ska tankas, till exempel “diesel”. Är du glömsk av dig kan det annars vara bra att sätta ett litet klistermärke över eller på tanklocket som är iögonfallande, så att du kommer ihåg att tänka till lite extra. Detta kan vara speciellt viktigt om du har två olika bilar som går på olika bränsle.

Feltankningsskydd

För dig som vet med dig att vara extra klantig så finns det faktiskt något som heter feltankningsskydd. Det är ett extra tanklock, speciellt framtaget för dieselbilar. De är formade så att endast dieselpumpar går in i tanklocket. Ett sådant skydd kostar runt 500 kr styck.

Hur fungerar ett feltankningsskydd?
källa
Hur fungerar ett feltankningsskydd?
 • Feltankningsskydd ersätter det befintliga tanklocket och hindrar dig från att råka tanka bensin i en dieselbil.
 • Det förhindrar att du stoppar ner ett bensinmunstycke i en dieseltank.
 • Framtaget för dieselfordon.

Drulleförsäkring och feltankning

Ett annat supertips är att teckna en allriskförsäkring till din bilförsäkring (även kallad drulleförsäkring). I en drulleförsäkring ingår ersättning för skador som kan uppstå vid till exempel feltankning, eller om någon skulle råka spilla läsk i bilen. Drulle ingår i vissa hel- och halvförsäkringar. Men läs på ordentligt innan, så att du vet att du har det skydd du behöver. I vissa fall kan du lägga till en drulleförsäkring mot en extra kostnad.

I tabellen kan du se vilken maxersättning samt självrisk respektive försäkringsbolag tillämpar på sin drulleförsäkring – oavsett årspremie.

Maxersättning samt självrisk för respektive försäkringsbolag
Försäkringsbolag Självrisk Maxersättning
Dina Försäkringar 1 500 kronor 50 000 kronor
Gjensidige 1 500 kronor 50 000 kronor
ICA Försäkring 1 500 kronor 100 000 kronor
Länsförsäkringar 1 000 kronor 100 000 kronor
Moderna Försäkringar 1 500 kronor 50 000 kronor
Villaägarna 1 200 kronor 100 000 kronor

Hur gäller min bilförsäkring vid feltankning?

Men om du inte har drulle, hur gäller din vanliga bilförsäkring då? Har du en helförsäkring så kan du få pengar tillbaka för bärgning och sanering som brukar kosta någonstans mellan 10 000 och 15 000 kronor – förutsatt att du ännu inte har startat och kör iväg bilen och på så sätt förstört motorn. Om du startat bilen kan det bli en extra självrisk på 20 %.

Hur gäller min bilförsäkring vid feltankning?

Om du kört iväg och det visar sig att motorn går sönder så kan det täckas av en halvförsäkring. Men det beror på hur långt bilen rullat samt hur gammal den är. En tumregel är att bilen inte ska vara äldre än 8 år och inte ha rullat mer än 10 000 mil. Med andra ord: vill du vara helt säker på att få ersättning kan en drulleförsäkring vara bra att ha. Här kan du läsa mer om tilläggsförsäkringar.

Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Relaterade artiklar

Har du råkat tanka fel?

Vad händer med din bilförsäkring när du säljer din bil? Sälja bil: Vad händer med bilförsäkringen?
Det är en hel del att tänka på när du ska sälja din bil privat. Då kan det vara skönt att veta att du inte behöver ...
Läs mer »


Ställa av bil: så här fungerar det
Har du en bil som du inte använder? Då kan du ställa av den så att du slipper betala fordonsskatt och trafikförsäkring i ...
Läs mer »


Pågående inbrott i bil vad gör jag nu? Inbrott i bilen - vad ska jag göra efter bilinbrott?
Har du råkat ut för inbrott i bilen? Då är det viktigt att du gör en polisanmälan och kontaktar ditt försäkringsbolag. Även om ...
Läs mer »


Vinterdäck på snöig väg Vinterdäck: Lagar och viktiga datum 2022
Det är viktigt för trafiksäkerheten att köra med vinterdäck på vintern. Under vissa datum är det dessutom lag på att köra med vinterdäck. Men ...
Läs mer »


Bil som blivit utsatt för skadegörelse. Skadegörelse bil – Så gäller bilförsäkringen
Har du råkat ut för skadegörelse på din bil? Om du kan få ersättning för skadorna beror på vilken bilförsäkring du har....
Läs mer »


Vad kostar det att äga en bil? Vad kostar det att äga en bil?
Att vara bilägare kommer med en hel del utgifter. Många obligatoriska såsom försäkring och besiktning, men också en del som du kan styra över såsom ...
Läs mer »


Staplar med mynt Bilskatt: när och hur mycket ska jag betala?
I Sverige måste man betala bilskatt för alla bilar som är registrerade och påställda. Hur mycket du ska betala in ...
Läs mer »