Parkeringsskada – Så får du ersättning

Om din parkerade bil har blivit påkörd av ett annat fordon som sedan har smitit kallas det för parkeringsskada. Att få ersättning för parkeringsskador är svårt eftersom du behöver bevisa att din bil inte har skadats av någon annan anledning. Vi går igenom vad du behöver göra och vilka krav som behöver uppfyllas för att du ska få ersättning.

Vad räknas som parkeringsskada?

En parkeringsskada är när din bil har varit parkerad och skadats av ett annat okänt motorfordon.

Du kan inte få ersättning för andra skador som har orsakats medan bilen har varit parkerad. Till exempel skador som har orsakats av en kundvagn, cykel eller skadegörelse.

Vad gäller för att få ersättning vid en parkeringsskada?

För att få ersättning för en parkeringsskada måste du kunna visa på att skadan med största sannolikhet har orsakats av ett okänt motorfordon under tiden din bil stått parkerad. Men endast dina egna uppgifter anses inte som tillräckliga bevis, i de flesta fall måste uppgifterna kunna stödjas av vittnen som antingen såg när skadan inträffade eller som kan intyga att bilen var oskadad när du parkerade den.

Dina chanser att få ersättning ökar om

  • du kan bevisa att din bil har varit parkerad
  • skadans utseende tyder på att det är ett annat motorfordon som har kört på din bil
  • skadeplatsen och tidpunkten då skadan inträffade är kända och att skadan upptäcktes på platsen
  • du har ett vittne som antingen såg när skadan inträffade eller som kunde iaktta bilens skick när det parkerades och/eller avhämtades.

Det kan också ha betydelse om vittnet intygar att det till exempel funnits hjulspår på platsen, glassplitter eller andra delar från fordonet som körde på bilen.

Anmäl parkeringsskada

Du ska anmäla parkeringsskadan till polisen om den andra föraren har smitit från platsen utan att ha lämnat några kontaktuppgifter. Har du däremot fått kontaktuppgifter ska du inte göra någon polisanmälan utan då är det en fråga för försäkringsbolaget.

Utöver polisanmälan ska du även göra en skadeanmälan. Men till vilka du ska göra din skadeanmälan beror på om och hur din bil är försäkrad:

  • Bil med vagnskadegaranti: anmäl parkeringsskadan till det försäkringsbolag som har vagn­skadegarantin.
  • Försäkrad bil utan vagnskadegaranti: anmäl skadan till ditt försäk­rings­bolag.
  • Oförsäkrad eller utländsk bil: om din bil är oförsäkrad eller registrerad i utlandet anmäler du skadan till Trafikförsäkringsföreningen (TFF).

Ersättning från vagnskadegarantin

Om din bil är ny kan du ha en vagnskadegaranti som gäller för skador på bilens kaross. En vagnskadegaranti brukar ingå i bilköpet för fabriksnya bilar och gäller i de flesta fall i tre år från den dag bilen registrerades.

För att få ersättning för parkeringsskada från vagnskadegarantin ska du anmäla skadan till det försäkringsbolag som du har vagnskadegarantin hos.

Om du inte har en vagnskadegaranti på din bil men har en helförsäkring kan du också få ersättning för skador på bilens kaross genom helförsäkringens vagnskadeförsäkring.

Självrisk vid parkeringsskada

Det är Trafikförsäkringsföreningen som står för reparationskostnaderna i de fall skadorna på bilen räknas som parkeringsskada. Du måste dock betala ett mindre belopp själv i form av en självrisk. Självrisken för parkeringsskador är satt till 5 % av ett prisbasbelopp.

Om ditt försäkringsbolag inte vill betala ut ersättning

Om du av någon anledning inte får ersättning för parkeringsskadan av ditt försäkringsbolag finns det möjlighet att begära att de gör en förnyad prövning. I så fall kontaktar du försäkringsbolaget och anger vilka invändningar du har mot beslutet. Om de ändå inte ändrar sin bedömning kan du begära omprövning av beslutet hos Trafikförsäkringsföreningen. I så fall meddelar du försäkringsbolaget att du vill att ärendet omprövas av TFF. Då skickar försäkringsbolaget alla handlingar i ärendet till TFF som omprövar ärendet på dessa handlingar.

Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Relaterade artiklar

Skada på bil orsakad av parkering - Parkeringsskada

Besiktning: det här gäller när du ska besikta bilen Besiktning: Det här gäller när du ska besikta bilen 2022
Många bilägare skjuter upp bilbesiktningen till sista stund. Ofta handlar det om osäkerhet. För vad är det...
Läs mer »


Skada på bil orsakad av parkering - Parkeringsskada Parkeringsskada
Om din parkerade bil har blivit påkörd av ett annat fordon som sedan har smitit kallas det för parkeringsskada. Att få ...
Läs mer »


Ägarbyte av bil: så här gör du Ägarbyte bil
Om du har köpt eller sålt en bil måste du och den andra parten anmäla ägarbytet till Transportstyrelsen. Det finns också en del...
Läs mer »


Man som kör bil med sin familj Tips och råd inför din bilsemester
I Sverige älskar vi att åka på bilsemester. Efter 2:a världskriget fick den svenska ekonomin en ordentlig skjuts och ...
Läs mer »


Bil på världkarta - grönt kort Grönt kort för bil - Ta med trafikförsäkringen på utlandsresan
Grönt kort fungerar som ett bevis på att din bil har en aktiv trafikförsäkring i Sverige. Om du har ...
Läs mer »


Så här gör du när du ska importera bil till Sverige. Importbil: Så importerar du bil till Sverige
Du kan spara pengar på att importera bil från till exempel Tyskland eller USA. Men det finns fler anledningar till ...
Läs mer »


När du ska hyra bil utomlands kan du gå till en märkesuthyrare för att göra det enkelt eller till en hyrbilsförmedlare för att få det bästa priset. Hyra bil utomlands: Allt om kostnad och hyrbilsförsäkring
Hyrbil är ett bra alternativ när du vill uppleva landet du besöker. Du blir flexibel och kan åka när och ...
Läs mer »