Vägassistans: assistansförsäkring om bilen stannar efter vägen

I halv- och helförsäkringar ingår det ett räddningsskydd som hjälper dig om du blir stillastående efter vägen. Du kan komplettera skyddet med en vägassistansförsäkring, eller assistansförsäkring som det också kallas, för ett mer heltäckande skydd.

Vad är vägassistans?

Vägassistans är en tilläggsförsäkring som du kan teckna till din bil om du har en hel- eller halvförsäkring. I hel- och halvförsäkringar brukar det ingå ett räddningsskydd. Räddningsskyddet hjälper dig om du exempelvis får motorstopp, punktering eller om du av någon annan anledning blir stående efter vägen. Däremot gäller inte försäkringen om driftstoppet beror på att du har fått slut på drivmedel.

Räddningsskyddet ersätter dig för transporten av förare och passagerare till hemorten. Den ersätter även bärgning till närmaste verkstad. Självrisken måste du däremot betala själv.

Tilläggsförsäkringen vägassistans, som också kallas assistansförsäkring eller bilassistans, ger dig ett mer heltäckande skydd.

Läs även: Tankat fel bränsle: täcker försäkringen feltankning?

Vägassistans kompletterar räddningsskyddet

Tilläggsförsäkringen vägassistans ersätter dig huvudsakligen för självrisken för bärgningen och kostnaden för att hyra bil i några dagar då du inte kan använda din egen bil. Några exempel på vad som kan ingå är bland annat

  • reparation på plats
  • låsöppning
  • bärgning
  • hyrbil
  • hotellövernattning.

Om du ofta kör långa sträckor kan vägassistans vara ett bra tillägg till din bilförsäkring.Vägassistans gäller även utomlands

Tilläggsförsäkringen vägassistans gäller även utomlands. Om du planerar en bilsemester utanför Sverige är därför vägassistans att rekommendera. Om någonting händer på resan kan det vara skönt att få hjälp med att transportera hem bilen igen. Även om bilens grundläggande räddningsskydd kan gälla utomlands brukar det finnas fler begränsningar än i det utökade skyddet.

Läs även: Bilsemester: tips och råd inför din bilsemester

Läs även: Grönt kort för bil: ta med trafikförsäkring utomlands

Vägassistans ingår till nya bilar

Assistansförsäkringar ingår till en del bilmärken – förutsatt att du följer servicekraven och rekommendationerna som anges i villkoren. Rekommendationerna anger hur ofta bilen ska servas och att servicen ska göras hos kvalificerade märkesverkstäder. Du behöver inte teckna någon vägassistansförsäkring om din bil redan omfattas av en sådan assistansförsäkring.

Läs även: Däckförsäkring: ersättning vid punktering & stulna däck?

Jämför vägassistansförsäkringar innan du tecknar

Skyddet i vägassistansförsäkringar kan variera mellan olika försäkringsbolag, därför är det viktigt att du jämför innehållet innan du tecknar en försäkring.

Vissa assistansförsäkringar gäller till exempel inte alltid för alla förare. Dessa är personliga och gäller enbart för dig – oavsett vilken bil du kör. Men de allra flesta assistansförsäkringarna gäller för bilen, oavsett vem som kör den.

En annan sak som kan skilja sig åt i villkoren mellan de olika försäkringsbolagen är om försäkringen även gäller vid brist på drivmedel eller urladdat batteri.

Det kan också finnas begränsningar för vilken fordonsklass som försäkringen omfattar. De flesta vägassistansförsäkringar gäller endast för personbilar, men vissa gäller även för husbilar och motorcyklar.

Ibland ingår vägassistans i bilförsäkringens grundskydd (gäller halv- och helförsäkringar), men deras villkor kan skilja sig från vägassistansförsäkringar som tecknas separat. Vissa vägassistansförsäkringar som ingår i grundskyddet tar exempelvis inte bort självrisken om du behöver använda dig av försäkringen.

Något annat som är värt att nämna är att inte alla försäkringsbolag erbjuder vägassistans som tillägg till bilförsäkringen.

Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Relaterade artiklar

Vägassistans

Man som kör bil med sin familj Tips och råd inför din bilsemester
I Sverige älskar vi att åka på bilsemester. Efter 2:a världskriget fick den svenska ekonomin en ordentlig skjuts och ...
Läs mer »


Bil på världkarta - grönt kort Grönt kort för bil - Ta med trafikförsäkringen på utlandsresan
Grönt kort fungerar som ett bevis på att din bil har en aktiv trafikförsäkring i Sverige. Om du har ...
Läs mer »


Så här gör du när du ska importera bil till Sverige. Importbil: Så importerar du bil till Sverige
Du kan spara pengar på att importera bil från till exempel Tyskland eller USA. Men det finns fler anledningar till ...
Läs mer »


När du ska hyra bil utomlands kan du gå till en märkesuthyrare för att göra det enkelt eller till en hyrbilsförmedlare för att få det bästa priset. Hyra bil utomlands: Allt om kostnad och hyrbilsförsäkring
Hyrbil är ett bra alternativ när du vill uppleva landet du besöker. Du blir flexibel och kan åka när och ...
Läs mer »


Vilken försäkring man har kan vara lättare att glömma än vad man kanske tror. Vilken bilförsäkring har jag?
Har du glömt vilken bilförsäkring du har? Det är lätt hänt om man betalar med autogiro och låter bilförsäkringen förnyas automatiskt ...
Läs mer »


Elbilens historia
Redan i början på 1800-talet hade man allt som behövdes för att tillverka elbilar: hästvagnar, motorer och laddbara batterier. Holländske ...
Läs mer »


Stenskott på bilruta Stenskott
Även om du är en ansvarsfull förare kommer du förmodligen råka ut för stenskott förr eller senare. Även om skadan orsakas av någon annan så är det din ...
Läs mer »