Vinterdäck: Lagar och viktiga datum 2022

Det är viktigt för trafiksäkerheten att köra med vinterdäck på vintern. Under vissa datum är det dessutom lag på att köra med vinterdäck. Men vilka vinterdäck ska man välja? Och kan du få ersättning från bilförsäkringen om du inte bytt däck i tid? Vi går igenom lagar och viktiga datum att hålla reda på och ger dig några tips på vägen.

Friktionsdäck eller dubbdäck – vilka ska man välja?

Det finns två typer av vinterdäck: dubbade däck och odubbade friktionsdäck.

Vilka av dem du ska välja beror främst på hur väglaget och klimatet är där du bor; dubbdäck fungerar bättre på is medan dubbfria friktionsdäck fungerar bra på barmark med inslag av slask. Så om du bor i södra eller mellersta Sverige där det är mycket barmark räcker det ofta med friktionsdäck. Men om du däremot bor längre norrut där det ofta är mycket snö och is på vägarna så bör du istället välja dubbdäck.

När du funderar på vilka däck du ska välja är det bra att även inkludera dig själv och din bil i beslutet. Är din bil utrustad med antisladdsystem? Ja, då kan du välja friktionsdäck. Men om bilen inte är utrustad med det är rekommendationen att välja dubbdäck. Det kan också vara bra att välja dubbdäck om du som förare känner dig osäker bakom ratten vintertid.

Reglerna för när och var du får använda dubbdäck och friktionsdäck skiljer sig åt:

  • Odubbade friktionsdäck är tillåtna året om.
  • Dubbdäck får bara användas under en begränsad tid.

Tänk på att du inte får ha både dubbade och odubbade däck på en och samma bil.

Vilka datum måste du ha vinterdäck?

I Sverige finns det en lag på vinterdäck. Under tidsperioden 1 december–31 mars måste du använda vinterdäck om det är vinterväglag. Det gäller även för tunga fordon som lastbilar och bussar.

Men det finns vissa undantag! Till exempel om du provkör eller bogserar bilen i samband med en reparation. Mer om vilka undantag som finns kan du läsa på Transportstyrelsens webbplats.

Under vilken period får du använda dubbdäck?

Du får använda dubbdäck mellan 1 oktober–15 april, men om det är eller finns risk för att bli vinterväglag får du använda dem även utanför den perioden. I annat fall är det alltså förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april–30 september.

Förbud mot dubbdäck i vissa städer

Eftersom dubbdäck river upp farliga partiklar i asfalten är det förbjudet att använda dem på vissa platser i Sverige – även under vinterhalvåret. Förbudet gäller på vissa gator i Stockholm, Göteborg och Uppsala.Här är det inte tillåtet med dubbdäck på hela eller delar av


  • Stockholm: Hornsgatan, Fleminggatan och Kungsgatan
  • Göteborg: Friggagatan och Odinsgatan
  • Uppsala: Kungsgatan och Vaksalagatan

På de här gatorna är det bara tillåtet att använda odubbade friktionsdäck. Bryter du mot förbudet riskerar du att få böter.

Läs även: Däckförsäkring: Punktering eller stulna däck, har du rätt skydd?

Kontrollera så att du har godkända däck

Kontrollera så att dina däck uppfyller kraven. På så vis minskar du risken för en trafikolycka. Det gör du genom att mäta mönsterdjupet på däcken. Mönsterdjupet på vinterdäck ska vara minst 3 millimeter och 5 millimeter på tunga fordon som buss och lastbil.

Kolla också att däcken har rätt sorts märkning. Från och med den 1 juni 2019 gäller en ny definition av vinterdäck. Däcken ska vara märkta med symbolen alptopp/snöflinga eller vara dubbade och uppfylla kraven för dubbdäck.

alptopp-snöflinga

Tidigare skulle vinterdäck vara märkta med M+S, M.S., M&S, M-S, MS eller Mud and Snow. De här däcken får fortfarande användas som vinterdäck under en övergångsperiod fram till den 30 november 2024.

Källa: NTF

Tips! Sätt de bästa däcken bak, alltså de däck med störst mönsterdjup. Då minskar du risken för sladd när du bromsar eller svänger. Det gäller både för fram- och bakhjulsdrivna bilar.

När är det vinterväglag?

Det är vinterväglag om det finns snö, is eller frost på någon del av vägen. Det är Polisen som avgör om det är vinterväglag eller inte på den plats du befinner dig.

Läs även: Vad kostar det att äga en bil?

Gäller försäkringen om du inte har vinterdäck?

Din bilförsäkring kan gälla även om du inte har vinterdäck på bilen efter den 1 december, men det kan skilja sig åt mellan olika försäkringsbolag. Om däcken inte uppfyller lagkraven är det alltså ingen garanti att du får ut full ersättning för skadan, dessutom kan du få en extra självrisk på flera tusen kronor. Men för din egen och andras säkerhets skull är det såklart bäst att byta till vinterdäcken i tid.

Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Relaterade artiklar

Vinterdäck på snöig väg

Vad händer med din bilförsäkring när du säljer din bil? Sälja bil: Vad händer med bilförsäkringen?
Det är en hel del att tänka på när du ska sälja din bil privat. Då kan det vara skönt att veta att du inte behöver ...
Läs mer »


Ställa av bil: så här fungerar det
Har du en bil som du inte använder? Då kan du ställa av den så att du slipper betala fordonsskatt och trafikförsäkring i ...
Läs mer »


Pågående inbrott i bil vad gör jag nu? Inbrott i bilen - vad ska jag göra efter bilinbrott?
Har du råkat ut för inbrott i bilen? Då är det viktigt att du gör en polisanmälan och kontaktar ditt försäkringsbolag. Även om ...
Läs mer »


Vinterdäck på snöig väg Vinterdäck: Lagar och viktiga datum 2022
Det är viktigt för trafiksäkerheten att köra med vinterdäck på vintern. Under vissa datum är det dessutom lag på att köra med vinterdäck. Men ...
Läs mer »


Bil som blivit utsatt för skadegörelse. Skadegörelse bil – Så gäller bilförsäkringen
Har du råkat ut för skadegörelse på din bil? Om du kan få ersättning för skadorna beror på vilken bilförsäkring du har....
Läs mer »


Vad kostar det att äga en bil? Vad kostar det att äga en bil?
Att vara bilägare kommer med en hel del utgifter. Många obligatoriska såsom försäkring och besiktning, men också en del som du kan styra över såsom ...
Läs mer »


Staplar med mynt Bilskatt: när och hur mycket ska jag betala?
I Sverige måste man betala bilskatt för alla bilar som är registrerade och påställda. Hur mycket du ska betala in ...
Läs mer »