Inkomstförsäkring

Om du blir arbetslös kan du få ersättning från a-kassan men tyvärr motsvarar den inte hela lönen. Därför kan det vara bra att komplettera med en inkomstförsäkring. Med en inkomstförsäkring kan du få högre ersättning om du blir arbetslös.

Vad är inkomstförsäkring?

En inkomstförsäkring är ett skydd som hjälper dig ekonomiskt om du blir arbetslös. Den kan ingå om du är medlem i ett fackförbund och gör den inte det kan du ofta lägga till den. Förutom fackförbund som Kommunal och Unionen erbjuder även försäkringsbolag som Accept och JobbGarant inkomstförsäkringar.

Lämna ditt telefonnr så kontaktar vi dig med priser!

Genom att jämföra har jag tagit del av och godkänner Insplanets användarvillkor.

Hur fungerar en inkomstförsäkring?

För att du ska förstå fördelen med en inkomstförsäkring måste du först förstå hur en a-kassa fungerar.

Som medlem i en a-kassa kan du få grundersättning eller inkomstbaserad ersättning om du blir arbetslös. Vilken du får beror på hur länge du varit medlem.

Om du varit medlem i:

 • mindre än 1 år får du grundersättning
 • mer än 1 år får du inkomstbaserad ersättning

Grundersättningen ger dig 8 000 kronor per månad före skatt. Den inkomstbaserade ersättningen är 80 % av din tidigare lön men högst 20 000 kronor per månad före skatt.

Eftersom a-kassan bara ersätter 80 % av lönen och max 20 000 kronor per månad före skatt betyder det att ersättningen inte täcker hela din tidigare lön. Har du haft en högre inkomst blir skillnaden stor. Om du kompletterar med en inkomstförsäkring får du däremot 80 % av din tidigare lön oavsett hur mycket du tjänat tidigare*.

*Vissa fackförbund och försäkringsbolag har ett maxtak på sina inkomstförsäkringar men taket är i såna fall högre än a-kassans tak. Unionen har till exempel ett tak på 60 000 kronor.

Du måste alltså vara medlem i en a-kassa för att köpa en inkomstförsäkring. Du får nämligen upp till 20 000 kronor per månad före skatt i ersättning från a-kassan och allt över det genom inkomstförsäkringen.

Läs mer: Ersättning vid arbetslöshet

Hur länge kan jag få ersättning för inkomstbortfall?

Ersättningstiden för inkomstförsäkring kan variera mellan olika fackförbund och mellan olika försäkringsbolag. Det kan vara allt från 100 dagar till 300 dagar. Jämför olika fackförbund och försäkringsbolag för att se var ersättningstiden är längst.

Tillfälliga regler för a-kassa på grund av corona

På grund av corona blir det lättare att få a-kassa. Från och med 13 april 2020 till och med 3 januari gäller följande:

 • En medlemsmånad räknas som fyra. Det innebär att du redan efter 3 månader kan ha rätt till inkomstbaserad ersättning, det vill säga 80 % av din tidigare lön.
 • Sänkta krav på arbetad tid. Nu räcker det om du arbetat minst 60 timmar per kalendermånad under 6 av de senaste 12 månaderna eller minst 40 timmar per kalendermånad och 420 timmar totalt under en sammanhängande period av 6 månader.
 • Högre ersättningstak. Det innebär att du kan få 26 400 kronor per månad om du uppfyller villkoren för inkomstbaserad ersättning eller upp till 11 220 kronor per månad om du uppfyller villkoren för grundersättning.
 • Karensdagar slopas. Egentligen har du 6 karensdagar som du inte får ersättning för om du blir arbetslös men för att underlätta för alla som blir arbetslösa har regeringen tillfälligt tagit bort karensdagarna.
 • Enklare för företagare att få ersättning. Om du har ett eget företag kan du ha verksamheten vilande under 2020 utan att det påverkar rätten till ersättning. I normala fall måste du ha arbetat i företaget under minst 5 år innan du kan få ersättning från a-kassan om ditt företag är vilande på nytt.

Vad ingår i en inkomstförsäkring?

Exakt vad som ingår i en inkomstförsäkring kan variera mellan olika fackförbund och mellan olika försäkringsbolag. Men oftast ingår bara ersättning för inkomstbortfall.

Kraven för att få ersättning för inkomstbortfall kan också variera men kan vara att du:

 • blivit ofrivilligt arbetslös
 • uppfyllt kvalifikationsreglerna
 • uppfyllt karenstiden
 • fortsatt är arbetslös efter karenstiden
 • har rätt till inkomstrelaterad ersättning från din a-kassa eller aktivitetsstöd från Försäkringskassan
 • har en ersättningsgrundande inkomst som är högre än inkomsttaket

Finns det tilläggsförsäkringar till inkomstförsäkringar

Vissa fackförbund och försäkringsbolag erbjuder tilläggsförsäkringar till sina inkomstförsäkringar. Med en tilläggsförsäkring får du bättre inkomstskydd och fler ersättningsdagar. Det innebär konkret att du kan försäkra en högre lön än vad en inkomstförsäkring tillåter och dessutom få ersättning under en längre period.

Hur köper jag en inkomstförsäkring?

Du kan köpa en inkomstförsäkring på olika sätt. Om du är medlem i ett fackförbund kan det till och med hända att en inkomstförsäkring ingår i medlemsavgiften. I annat fall kan du lägga till den för en mindre kostnad. Du kan även köpa inkomstförsäkring hos försäkringsbolag eller genom oss på Insplanet.

Fördelen med att köpa en inkomstförsäkring genom oss är att du kan jämföra olika alternativ för att hitta försäkringen med bäst villkor till bäst pris. Det är gratis att använda vår tjänst och priset är samma som hos bolagen – utan extra avgifter. Två försäkringsbolag som erbjuder inkomstförsäkringar är Accept och JobbGarant.

Vad kostar en inkomstförsäkring?

Hur mycket en inkomstförsäkring kostar beror på olika faktorer. Priset kan bland annat baseras på:

 • anställningsform
 • månadslön
 • a-kassa
 • bostadslän
 • medborgarskap
 • utbildning

När du ska köpa en inkomstförsäkring behöver du därför uppge liknande uppgifter för att genomföra köpet.

Jämför och teckna inkomstförsäkring.

Läs mer om:

 • Livförsäkring
 • Barnförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring
 • Sjuk- och olycksfallsförsäkring
 • Insplanet hjälper dig i valet av försäkringsbolag

  Fyll i formuläret
  Vi återkommer till dig med priser
  Teckna tryggt med hjälp av våra förmedlare

  Person & Försäkring - Insplanets kunskapsportal

  Välkommen till Insplanets kunskapsportal för person och försäkring. Här kan du få tips, råd och guider för allt om din försäkring.

  Aktuellt just nu

  Rekordhögt intresse för inkomstförsäkringar: upp 224 % i mars 2020 Intresset för personförsäkringar har ökat lavinartat under kort tid. Det visar färsk ...
  Läs mer »


  Ersättning vid arbetslöshet Om du blir arbetslös kan du få ersättning från din a-kassa men tyvärr täcker den inte hela lönen. Beroende ...
  Läs mer »

  Författare/Granskare


  Författare
  Angelica Lindberg

  Angelica Lindberg är skribent på Insplanet sedan september 2019. Som utbildad språkkonsult arbetar hon för att göra informationen om försäkringar lättbegripliga för dig som läsare.
  Kontakta gärna Angelica Lindberg om du har några frågor kring innehållet i denna text.


  Granskare:
  Sebastian Franzén

  Sebastian är affärsområdeschef för försäkringar på Insplanet och har ansvar för Insplanets försäkringsaffär. Han har jobbat på Insplanet med försäkringar i över 15 år och haft roller som försäkringsförmedlare, kundservicechef och försäljningschef.
  Kontakta gärna Sebastian Franzén om du har några frågor.


  Granskare:
  Andreas Nilsson

  Andreas Nilsson är försäkringsexpert med 10 års erfarenhet som försäkringsförmedlare. Han har kunskap inom samtliga försäkringsväsen som förmedlas via Insplanet.com
  Kontakta gärna Andreas Nilsson om du har några frågor.