Så gäller försäkringen vid snöskador på tak

Enligt villkoren i fritidshus- och villaförsäkringen är du skyldig att förebygga skador som kan orsakas av stora mängder snö på tak. Så var uppmärksam om det snöar kraftigt och speciellt om snön samlas på ett och samma ställe – annars riskerar du att bli utan ersättning om taket bryter samman.

Det här gäller försäkringen inte för vid snöskador på tak

Det är viktigt att du följer aktsamhetskraven i försäkringsvillkoren för att du ska kunna få full ersättning vid skador orsakade av stora mängder snö på tak. Du är till exempel skyldig att förebygga och begränsa skador genom att se till att taket blir skottat om snömängden blir för stor. Gör du inte det kan ersättningen bli mindre eller till och med utebli helt om taket går sönder.

Även om du följer aktsamhetskraven finns det vissa tak som sällan eller aldrig brukar täckas av villaförsäkringen. Till exempel täcker den inte snöskador på altantak, balkongtak, växthus och lekstugor. Den täcker inte heller tak som inte har byggts enligt byggnormen eller för den rådande snözonen.

Så vänta inte med att skotta taket om det finns risk för takskador eller snöras, det är viktigt både för din egen och andras säkerhet.


Det här kan du få ersättning för om taket går sönder

Om olyckan trots allt är framme så kan det finnas möjlighet att få ersättning från fritidshus- och villaförsäkringen. Det gäller vid extrema snöfall som hindrat dig från att skotta taket. Då kan du få ersättning för skador på bostadshuset som har orsakats av att yttertaket brutit samman och/eller om dess bärande stomme har knäckts av snötryck. Försäkringen gäller även för dina saker inuti huset om de har skadats på grund av att taket har gått sönder.

Läs även: Så skyddar försäkringen vid storm

Tips på hur du skottar snö på tak på ett säkert sätt

Även om de flesta hustak klarar stora mängder snö så gäller det att vara uppmärksam. Speciellt om det kommer kraftiga mängder snö, eller om snön samlas på ett och samma ställe, till exempel mellan huvudbyggnaden och altantaket eller på läsidan av taket. Det är just denna snedbelastning som ofta är orsaken till att taket går sönder. Därför bör du även vara försiktig så att taket inte blir snedbelastat under tiden du skottar av det.

Men det finns en hel del andra saker att tänka på när du ska skotta snö på tak, så att du undviker skador både på takbeläggningen och dig själv.


Tänk på det här när du skottar snö på taket:


  • Gå inte upp på taket ensam, ha med dig minst en person till.
  • Ta hjälp av proffs om du känner dig osäker.
  • Använd säkerhetslina.
  • Skotta inte bort all snö, lämna gärna 10–20 centimeter, på så vis undviker du skador på takbeläggningen.
  • Var försiktig med var snön landar när den skottas ner från taket, och se till så att den inte lägger sig i stora högar nära husväggarna. Då finns det risk för översvämning i huset när snön sen smälter.

Läs även: Vad täcker hemförsäkringen vid vattenskada?

Jämför villkoren innan du tecknar villaförsäkring

På Insplanet kan du jämföra villaförsäkringar kostnadsfritt. Tänk på att alltid jämföra villkoren och omfattningen i försäkringen så att du är säker på att du får det försäkringsskydd du vill ha. Därefter kan du jämföra priser, så att du kan få den bästa försäkringen anpassad efter dina behov till det bästa priset.

Att jämföra på egen hand kan vara både krångligt och ta lång tid, men via Insplanet går det snabbt och enkelt. Fyll bara i formuläret och klicka på jämför.Relaterade artiklar


Hitta bättre pris på försäkring till villan Dags att skaffa en villahemförsäkring
De flesta vet att vi måste ha en försäkring på våra fordon och hus men hur många vet egentligen vad försäkringen ...
Läs mer »


Hus dörr för villaförsäkring Så hittar du bästa villaförsäkringen 2020
Vilken som är den bästa villaförsäkringen för dig beror helt på vilka behov du har. Av den anledningen är det viktigt att ...
Läs mer »


Så gäller försäkringen vid snöskador på tak
Enligt villkoren i fritidshus- och villaförsäkringen är du skyldig att förebygga skador som kan orsakas av stora mängder ...
Läs mer »


Rum som renoveras Hussvamp – så gäller försäkringen vid äkta hussvamp
Äkta hussvamp är bland de värsta skadorna som kan drabba ett hus och är svår att bli av med. I värsta fall måste ...
Läs mer »


två personer under ett paraply i snöväder Så skyddar försäkringen vid storm
Stormvindar, översvämningar och strömavbrott kan orsaka omfattande skador på ditt hem. Med en villa- eller fritidshusförsäkring kan...
Läs mer »


Vildsvin i trädgården Vildsvin i trädgården - gäller försäkringen?
Vildsvin kommer till din tomt för att hitta mat vilket resulterar i att de bökar sönder hela din gräsmatta. För var kan det...
Läs mer »