Folksam - ett kundägt försäkringsbolag


På den här sidan hittar du information om Folksam. Du kan bland annat läsa om bolaget och deras olika försäkringar. Du får också lära dig hur du tecknar en försäkring hos Folksam, hur du jämför bolaget mot andra försäkringsbolag samt hur du säger upp en försäkring hos Folksam.

Folksam är ett kundägt försäkringsbolag med 16 kontor och 4 000 anställda runtom i landet. Hos Folksam kan du bland annat köpa bil- och hemförsäkring. Nedan kan du läsa mer om bolaget och deras olika försäkringar. Kom ihåg att jämföra Folksam med andra bolag innan du slår till. Hos oss kan du jämföra försäkringsbolag gratis!

Innehållet på sidan:

Om Folksam

I början på 1900-talet väcktes en tanke inom Kooperativa förbundet om en försäkring för lösöre. Deras vision var att skapa bättre förutsättningar och större trygghet för vanliga människor. Ömsesidiga Brandförsäkringsföreningen startade därför bolaget Samarbete 1908 och 1925 gick man samman med livförsäkringsbolaget Folket.

Det är också därifrån namnet Folksam kommer. Folket + Samarbete = Folksam.

God folkhälsa och positiv samhällsutveckling har alltid varit en drivkraft för Folksam. Det finns många exempel på det - Folksam har bland annat stort engagemang för idrottsrörelsen och står till exempel bakom initiativ som “Folksamkamraterna” och “Knäglädje i flickfotbollen”. Bra exempel på initiativ som förebygger olyckor/skador.

Det bästa exemplet på Folksams engagemang för samhällets utveckling är att man som ett av endast 19 försäkringsbolag i världen skrev under FN:s miljöåtagande för försäkringsbolag 1995. Folksam var det enda svenska försäkringsbolaget som skrev under. 2011 fick Folksam dessutom vissa försäkringar klassade som “Bra miljöval”.

En försäkringsgren som varit särskilt viktig för Folksam genom åren är bilförsäkring. Folksam bildade till exempel Experimentbilverkstaden 1964 och i början på 70-talet grundades Folksams råd för yrkesbilismen (FRY). För att ta tillvara på den kunskap man hade inom bolaget om trafiksäkerhet startade Folksam 1978 Folksam Auto.

Folksam är ett kundägt försäkringsbolag med kontor på 16 orter runtom i landet.

Företagsinformation

 • Grundades: 1908
 • Kontor: 16 kontor
 • Försäkringar: Bilförsäkring, hemförsäkring, villaförsäkring, MC-försäkring m.m.
 • Kundtjänst: Brev, e-post och telefon
 • Telefon: 0771-950 950

Så här tecknar du en försäkring hos Folksam

Du kan teckna försäkring hos Folksam per telefon (0771-950 950) eller via nätet. För att bli kund måste du uppge vissa uppgifter beroende på vilken försäkring du tänker köpa. En bilförsäkring kräver att du bland annat uppger din bils registreringsnummer och ditt personnummer. För Folksams hemförsäkring krävs bland annat adress och boyta.

Jämför försäkringsbolag innan du köper försäkring för att se vilket bolag som erbjuder bäst villkor till bäst pris.

Så här jämför du Folksam med andra försäkringsbolag

Insplanet samarbetar tyvärr inte med Folksam. Däremot samarbetar vi med cirka 20 andra försäkringsbolag. Om du vill jämföra Folksam med andra försäkringsbolag gör du så här: läs på om om Folksams försäkring (t.ex. bilförsäkring) och be om ett pris. När du vet vad du får och vad du får betala gör du en gratis jämförelse på Insplanet.

Många håller fast vid samma försäkringsbolag år in och år ut utan att reflektera över huruvida andra bolag kan erbjuda bättre pris och villkor. På Insplanet kan du enkelt jämföra försäkringsbolag och få prisförslag från upp till 20 bolag inom 30 sekunder. Gör en jämförelse idag och se om du kan få bättre pris och villkor än hos Folksam!

Så här säger du upp Folksams försäkringar och byter till annat försäkringsbolag

Om du vill säga upp en försäkring hos Folksam måste du kontakta dem. Skicka brev till Folksam 106 60 Stockholm eller ring 0771 950 950 för att avsluta din försäkring.

Det finns regler för när du får säga upp din försäkring. Om ditt försäkringsbehov har upphört - t.ex. om du sålt din bil och inte tänker köpa en ny eller om du flyttat ihop med någon som har en hemförsäkring - kan du när som helst avsluta din försäkring. Om du däremot bara vill byta försäkringsbolag avslutas försäkringen inte förrän på årsförfallodagen.

Folksams olika försäkringar

Nedan hittar du information om Folksams olika försäkringar. Klicka på försäkringen du vill läsa mer om!

Hemförsäkring

Hos Folksam hittar du olika hemförsäkringar. Det innebär att du kan välja försäkring efter hur du bor. Hemförsäkringar som finns att välja på är: bostadsrättsförsäkring, hyresrättsförsäkring, villaförsäkring, fritidshusförsäkring, hemförsäkring för studerande och ägarlägenhetsförsäkring. Vilken hemförsäkring passar dig bäst?

Du kan dessutom skräddarsy din hemförsäkring med Folksams tilläggsförsäkringar. Folksam har följande tilläggsförsäkringar: värdesak, resklar, småbåt, golf, elrullstol och skog. Hos Folksam kan du enkelt komplettera din redan anpassade hemförsäkring så att den passar dig och din livssituation.

Oavsett vilken hemförsäkring hos Folksam du väljer finns det alltid tre nivåer som du kan välja mellan. Dessa är Bas, Mellan och Stor. Ju högre nivå du väljer desto bättre skydd får du. Innan du väljer försäkring är det bra om du funderar över vilket behov du faktiskt har. Sedan väljer du den nivå som bäst uppfyller ditt försäkringsbehov.

Bilförsäkring

Hos Folksam kan du välja mellan Trafikförsäkring, Bilförsäkring för personbil och lätt lastbil (halv- eller helförsäkring) samt Bilförsäkring Stor för personbil och lätt lastbil. Folksam har även tilläggsförsäkringar som Folksam Assistans (ingår i Bilförsäkring Stor) och Hyrbil (ingår i Bilförsäkring Stor för personbil och lätt lastbil).

Folksams trafikförsäkring ersätter personskador på förare, passagerare och andra i trafiken. Den ersätter däremot inte skador på ditt fordon och inte heller på din egendom. Trafikförsäkring ska enligt trafikskadelagen (1975:1410) finnas på motordrivet fordon som är registrerat i vägtrafikregistret och inte är avställt.

Med Folksams halvförsäkring kan du bland annat få ersättning för glasruteskador, stöld samt maskin- och elektronikskador. Ett ännu bättre skydd ger Folksams helförsäkring som även kan ersätta dig för vagnskador.

Läs mer om Folksams bilförsäkring här

Båtförsäkring

Folksams båtförsäkring gäller året runt, till sjöss och på land, i hela Norden. Den kan ersätta sjöskador, uppläggnings- och transportskador, skador vid brand samt stöld och skadegörelse. Dessutom ingår ansvarsförsäkring, båtassistans, försäkring vid masthaveri, kristerapi och rättsskyddsförsäkring i Folksams båtförsäkring.

Vill du anpassa din båtförsäkring kan du välja till en maskinskadeförsäkring eller en småbåtsförsäkring. Folksam maskinskadeförsäkring ersätter bland annat oförutsedd och plötslig skada på motor. Din småbåt skyddas inte via din hemförsäkring men Folksam småbåtsförsäkring försäkrar båtar till ett värde upp till 100 000 kronor

Mopedförsäkring

Folksams mopedförsäkring gäller för alla typer av mopeder - även EU-mopeder och mopedbilar. Hos Folksam kan du välja mellan trafik-, halv- eller helförsäkring. Enligt lag är du skyldig att ha minst en trafikförsäkring. Den ersätter personskador på dig, passagerare och andra i trafiken samt skador på andras fordon - men inte på din egendom och ditt fordon.

Viktigt att tänka på är att det finns aktsamhetskrav i försäkringen. För att du ska få ersättning för eventuella skador måste du ha giltigt körkort och inte vara skyldig till rattfylleri. Folksam ersätter inte heller skador på din moped om skadan uppkommit under tävling/träning inom tävlingsområde eller under höghastighetskörning.

MC-försäkring

Hos Folksam har du olika MC-försäkringar att välja mellan. Folksam har bland annat basförsäkringar som trafik-, halv- och helförsäkring. Du hittar dessutom 35-års- och året runt-försäkringar för tung MC. Med Folksams 35-årsförsäkring får du som har fyllt 35 lägre pris och med året runt-försäkringen behöver du aldrig ställa av din MC.

Det finns två aktsamhetskrav som alltid gäller för att du ska kunna få full ersättning från Folksam för skador på din MC. För det första får du inte köra din MC om du inte har giltigt körkort eller kan göra dig skyldig till rattfylleri. Folksam ersätter dessutom inte skador som uppkommit på tävlingsområde eller under höghastighetskörning.

Skoterförsäkring

Du som äger en skoter har fyra olika skoterförsäkringar att välja mellan hos Folksam. Dessa är trafikförsäkring, halvförsäkring, helförsäkring och året runt-försäkring. Som för andra fordon som används i trafik är trafikförsäkring obligatoriskt även för skoter. Skillnaden mellan halv- och helförsäkring är att vagnskadeförsäkring ingår i hel.

Folksams året runt-försäkring för skoter kan väljas som halv- eller helförsäkring. Den stora fördelen med att välja året runt-försäkring istället för Folksams basalternativ är att skotern aldrig behöver ställas av. I halvförsäkring ingår inte vagnskadeförsäkring men det gör det i helförsäkring - precis som i Folksams basförsäkring för skoter.

Samlarfordonsförsäkring

Medlemmar i någon av Motorhistoriska Riksförbundets cirka 200 medlemsklubbar som äger ett entusiast- eller samlarfordon kan teckna Folksams MHRF-försäkring. Till entusiast- och samlarfordon räknas fordon som är 20 år eller äldre och endast används för nöjeskörning - till exempel vid fikaträffar eller klubbevenemang.

Du ansöker om MHRF-försäkring genom din medlemsklubb. Det är inte ovanligt att fordonet måste inspekteras av klubben. Fordonets skick spelar dock sällan någon roll. Folksams MHRF-försäkring kan bland annat tecknas för fordon med avvikande utförande, helrenoverade fordon och för fordon som är under rullande renovering.

Släpvagnsförsäkring

Det finns ingen lag som kräver att du har en släpvagnsförsäkring men det kan vara bra att ha en ändå. Med Folksams halvförsäkring för släpvagn får du ersättning för stöld, brand- och glasskador samt kristerapi. Väljer du helförsäkring kan du även få ersättning för vagnskada - bland annat skador på hästsläp orsakade av hästen.

Husbilsförsäkring

Med en bra husbilsförsäkring kan du känna dig trygg både på vägarna och framme på resmålet, oavsett om du reser inom Sverige eller utomlands. Hos Folksam kan du välja mellan trafik-, halv- och helförsäkring. Du kan även köpa tilläggsförsäkringen Assistans som hjälper dig att ta dig vidare om du skulle bli stående längs vägkanten.

Folksams husbilsförsäkring ersätter dig bland annat vid brand, stöld och glasskador. Du kan dessutom få ersättning om du måste avbryta din semester. Om du kolliderar med ett djur eller fordon utomlands behöver du inte betala självrisk för vagnskada. Tänk på att vara försiktig - annars kan du helt eller delvis förlora rätten till ersättning.

Husvagnsförsäkring

Din husvagn behöver ingen egen trafikförsäkring eftersom dragbilens trafikförsäkring gäller. Folksam har därför bara halv- och helförsäkring för husvagn. Det som ingår i halvförsäkring är bland annat ersättning för stöld, brand- och glasskador, skador på maskin och elektronik, rättsskydd, kristerapi och ersättning för semesteravbrott.

I Folksams helförsäkring för husvagn ingår dessutom ersättning för vagnskada. Till exempel skador som uppstår vid trafikolycka eller uppsåtlig skadegörelse. På nyare husvagnar ersätter Folksam även skador vid vattenläckage från den fasta tanken eller ledningssystem. Kontrollera tankar, ledningssystem och så vidare varje år.

Försäkring för lätt lastbil

Folksams lätt lastbilsförsäkring är en skräddarsydd försäkring för lastbilar som väger upp till 3 500 kg i totalvikt. Försäkringen har tre nivåer - endast trafikförsäkring, lätt lastbilsförsäkring och lätt lastbilsförsäkring stor. Enligt lag måste alla fordon som är registrerat i vägtrafikregistret och inte är avställda ha minst en trafikförsäkring.

Folksams trafikförsäkring för lätt lastbil ersätter personskador och skador som du orsakat på annans egendom. I försäkringen ingår även kristerapi. Med nästa nivå får du ersättning för brand, stöld, rättsskydd, räddning, glas- och maskinskada. Med helförsäkring får du även ersättning för feltankning, nyckelförlust och kupéskada.

Småtraktorförsäkring

Folksam har en anpassad försäkring för småtraktorer. Den gäller för traktorer som är registrerade på privatpersoner och har en tjänstevikt på högst 2 499 kg. Välj mellan trafik-, halv- eller helförsäkring. I halv ingår trafikförsäkring samt ersättning för stöld, brand, glasskada, rättsskydd och kristerapi. Helförsäkring ersätter även vagnskada.

Folksams kontor

Folksam har 16 kontor runtom i landet - från Malmö i söder till Luleå i norr. Nedan hittar du adress och kontaktinfo till alla kontor.

Stockholm

 • Besöksadress: Bohusgatan 14, 106 60 Stockholm
 • Öppettider: Vardagar 9-16
 • Kundservice: Hanterar försäkringsärenden - Hanterar inte skadeärenden
 • Postadress: Folksam, 106 60 Stockholm
 • Telefon: 0771-950 950

Borås

 • Besöksadress: Österlånggatan 69, 501 13 Borås
 • Öppettider: Vardagar 9-12, 13-16
 • Kundservice: Hanterar försäkringsärenden - Hanterar inte skadeärenden
 • Postadress: Folksam, 106 60 Stockholm
 • Telefon: 0771-950 950

Gävle

 • Besöksadress: Drottninggatan 33, 801 37 Gävle
 • Öppettider: Vardagar 9-12, 13-16
 • Kundservice: Hanterar försäkringsärenden - Hanterar inte skadeärenden
 • Postadress: Folksam, 106 60 Stockholm
 • Telefon: 0771-950 950

Göteborg

 • Besöksadress: Storgatan 53, 400 16 Göteborg
 • Öppettider: Vardagar 9-12, 13-16
 • Kundservice: Hanterar försäkringsärenden - Hanterar inte skadeärenden
 • Postadress: Folksam, 106 60 Stockholm
 • Telefon: 0771-950 950

Helsingborg

 • Besöksadress: Carl Krooks gata 30, 250 02 Helsingborg
 • Öppettider: Vardagar 9-12, 13-16
 • Kundservice: Hanterar försäkringsärenden - Hanterar inte skadeärenden
 • Postadress: Folksam, 106 60 Stockholm
 • Telefon: 0771-950 950

Jönköping

 • Besöksadress: Östra Storgatan 17, 550 02 Jönköping
 • Öppettider: Vardagar 9-12, 13-16
 • Kundservice: Hanterar försäkringsärenden - Hanterar inte skadeärenden
 • Postadress: Folksam, 106 60 Stockholm
 • Telefon: 0771-950 950

Kristianstad

 • Besöksadress: Östra Storgatan 23, 291 32 Kristianstad
 • Öppettider: Vardagar 9-12, 13-16
 • Kundservice: Hanterar försäkringsärenden - Hanterar inte skadeärenden
 • Post: Folksam, 106 60 Stockholm
 • Telefon: 0771-950 950

Linköping

 • Besöksadress: Platensgatan 29, 580 02 Linköping
 • Öppettider: Vardagar 9-12, 13-16
 • Kundservice: Hanterar försäkringsärenden - Hanterar inte skadeärenden
 • Postadress: Folksam, 106 60 Stockholm
 • Telefon: 0771-950 950

Luleå

 • Besöksadress: Smedjegatan 10, 971 28 Luleå
 • Öppettider: Vardagar 9-12, 13-16
 • Kundservice: Hanterar försäkringsärenden - Hanterar inte skadeärenden
 • Telefon: 0771-950 950

Malmö

 • Besöksadress: Davidshallsgatan 16, 200 10 Malmö
 • Öppettider: Vardagar 9-12, 13-16
 • Kundservice: Hanterar inte försäkringsärenden och skadeärenden
 • Postadress: Folksam, 106 60 Stockholm
 • Telefon: 0771-950 950

Skellefteå

 • Besöksadress: Trädgårdsgatan 8, 931 21 Skellefteå
 • Öppettider: Vardagar 9-12, 13-16
 • Kundservice: Hanterar försäkringsärenden - Hanterar inte skadeärenden
 • Postadress: Folksam, 106 60 Stockholm
 • Telefon: 0771-950 950

Sundsvall

 • Besöksadress: Åkersviksgatan 8, 851 21 Sundsvall
 • Öppettider: Vardagar 9-12, 13-16
 • Kundservice: Hanterar försäkringsärenden - Hanterar inte skadeärenden
 • Postadress: Folksam, 106 60 Stockholm
 • Telefon: 0771-950 950

Visby

 • Besöksadress: Österväg 12, 621 22 Visby
 • Öppettider: Vardagar 9-12. 13-16
 • Kundservice: Hanterar försäkringsärenden - Hanterar inte skadeärenden
 • Postadress: Folksam, 106 60 Stockholm
 • Telefon: 0771-950 950

Västerås

 • Besöksadress: Stora gatan 33, 2tr
 • Öppettider: Vardagar 9-12, 13-16
 • Kundservice: Hanterar försäkringsärenden - Hanterar inte skadeärenden
 • Postadress: Folksam, 106 60 Stockholm
 • Telefon: 0771-950 950

Växjö

 • Besöksadress: Storgatan 40, 351 04 Växjö
 • Öppettider: Vardagar 9-12, 13-16
 • Kundservice: Hanterar försäkringsärenden - Hanterar inte skadeärenden
 • Postadress: Folksam, 106 60 Stockholm
 • Telefon: 0771-950 950

Örebro

 • Besöksadress: Drottninggatan 14, 701 40 Örebro
 • Öppettider: Vardagar 9-12, 13-16
 • Kundservice: Hanterar försäkringsärenden - Hanterar inte skadeärenden
 • Postadress: Folksam, 106 60 Stockholm
 • Telefon: 0771-950 950

Betygsätt Folksam

Har du detta bolag, berätta för oss hur året varit!


Börja här

Jämför din bilförsäkring med oss, spara tusenlappar!